SIBEX Lichiditatea săptămânală, la maximul pe anul în curs

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 iunie 2013

La Sibex, şedinţa de vineri 7.06 s-a încheiat cu 3090 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 40.54 milioane de lei. A fost a cincea şedinţă la rând în care volumul a trecut pragul de 3000, lichiditatea înregistrând un progres semnificativ în prima săptămână din iunie. Numărul total al contractelor încheiate în intervalul 3-7.06 a fost de 15.670, consemnându-se cea mai bună săptămâ-nă din acest an, cu o medie de 3134 de contracte/zi. De altfel, tot în săptămâna recent încheiată s-a înregis-trat şi sesiunea cu cel mai bun volum: 3880 de contracte.

"A fost o perioadă cu intensitate ridicată, cu fluctuaţii mari pe Dow Jones, în urma ştirilor externe, iar speculatorii au reacţionat. Mai mult, în ultimele două zile, s-a detectat o creştere importantă a interesului pentru euro/leu, în contextul aprecierii puternice a cursului oficial al monedei unice anunţat de BNR", a declarat un broker.

În ultima şedinţă a săptămânii, plasamentele pe derivatul Dow Jones au totalizat 1679 de contracte pe scadenţa iunie. Preţul indicelui s-a apreciat puternic, cu 171 de puncte, închizând 15.220 puncte. Evoluţia a fost susţinută şi de piaţa din SUA, unde nivelul de optimism s-a ridicat simţitor, după ce rezultatele mai bune decât estimările în ceea ce priveşte angajările au indicat că economia continuă să crească.

Perechea euro/dolar s-a remarcat şi ea, vineri, cu 411 contracte pe scadenţa septembrie şi 378 pe iunie. Şedinţa a fost una de scadenţă pentru mai multe contracte futures pe valute, printre care şi EUR/USD_RON. Închiderea poziţiilor deschise a fost efectuată de către Casa Română de Compensaţie în cursul zilei de sâmbătă, 8 iunie 2013. Pentru scadenţa septembrie, care a devenit orizont scurt de plasament, s-a estimat o cotaţie de 1,3231 USD pentru un euro, în urcare cu 0,23%. În ceea ce priveşte perechea euro/leu, jucătorii au speculat pe trei scadenţe. Pentru septembrie, s-a înregistrat cel mai mare număr de contracte: 147. Euro a fost estimat la 4,44801 lei, în scădere cu 0,33%. S-au mai înregistra 90 de contracte pe scadenţa iunie şi 52 pe decembrie. Pentru ambele, euro s-a depreciat cu 1%, respectiv 0,88%, la valori de 4,47 şi 4,50 lei. De remarcat că evoluţia a fost una contrară direcţiei cursului oficial, BNR anunţând vineri o cotaţie de 4,5535 lei/euro, cel mai mare nivel din octombrie 2012. La Sibex, preţurile estimate erau sub oficialul BNR, pentru toate trei scadenţele, semn că investitorii au încă încredere în leu.

În sectorul derivate pe mărfuri, s-a detaşat simbolul DEOIL_LSC, cu 126 de contracte pe scadenţa iulie. Cotaţia barilului a crescut cu 1,44%, la 96,1 USD. Pentru derivatele pe aur simbolul preferat a fost SIBGOLD_RON, cu 85 de contracte pe scadenţa iunie. Preţul unciei s-a depreciat puternic, cu 35,4 dolari şi a închis la 1381 USD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb