Volumul bun din ultimele două şedinţe din august a mai salvat din impresia de dezinteres pe care speculatorii au lăsat-o de-a lungul majorităţii şedinţelor de tranzacţionare din cea de-a opta lună din an pe piaţa Sibex. A fost însă insuficient pentru atingerea unei lichidităţi semnificative. Mai mult chiar, aceasta a scăzut la cote de avarie, totalul contractelor din august fiind de circa 50.500. Astfel, s-a înregistrat cea mai slabă lună din aprilie 2011 încoace. Atunci, volumul redus a fost una din cauzele care au dus la schimbările manageriale din cadrul operatorului de piaţă sibian. Analizând volumele lunare ale Sibex din ultimii şapte ani se poate observa că o evoluţie mai slabă decât în aprilie 2011 şi august 2012 a fost înregistrată în august 2005. Practic, în ultimii şapte ani, bursa sibiană nu a mai traversat o perioadă atât de puţin productivă. "Am asistat la o întoarcere a volumului la nivelul din urmă cu şapte ani, cu deosebirea că atunci bursa sibiană se afla pe un traseu ascendent iar 50.000 de contracte însemnau un record, în vreme ce acum situaţia este exact pe dos, Sibex înregistrează un regres agresiv", a declarat un broker.
Referitor la gradul de atractivitate a produselor futures, derivatul pe indicele Dow Jones a fost, şi în august, cel mai tranzacţionat, cu peste 25.000 de contracte, reprezentând peste jumătate din totalul general din întreaga lună. Cu toate acestea, s-a putut observa şi pentru acest instrument, care a fost vedeta ultimilor doi ani la Sibex, că interesul s-a diminuat, nivelul scăzând faţă de lunile anterioare. Mai mult, au existat şedinţe în care DEDJIA_RON a fost depăşit ca volum de alte produse. Evoluţia preţului futures al indicelui pe scadenţa septembrie a fost una ascendentă, cu o creştere de 168 de puncte faţă de nivelul de preţ din prima zi a lunii, închiderea găsind cotaţia la 13.092 puncte. Ultima sesiune a contribuit la acest preţ cu o creştere de 112 puncte iar la volumul total cu 2722 de contracte.
Pe locul secund în topul lunii s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar cu 10.581 de contracte realizate, adică 21% din volumul total. Pentru scadenţa septembrie, care a fost cea mai tranzacţionată, euro a închis la 1,2581 USD, în urcare cu 2,84%. Şedinţa de final a lunii a contribuit la datele prezentate cu 827 contracte şi o creştere de 0,48%.
Derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD a fost cel care a completat topul primelor trei produse pe august, cu aproape 3500 de contracte. Cotaţia unciei pe scadenţa august a crescut cu 64,3 USD faţă de prima şedinţă a lunii.
În top s-au mai remarcat, în ordine, SIBGOLD_RON cu 2653 contracte, perechea euro/yen japonez cu peste 2200 respectiv perechea euro/leu cu 2160 contracte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de No Mercy în data de 03.09.2012, 13:06)
Intr-adevar, doar un managemet performat si un marketing deosebit de eficient puteau conduce ;a asemea rezultate fabuloase. Sincere felicitari! :)))
Si acuma serios, oare cat va mai rabda actionarii?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Stefanescu în data de 03.09.2012, 21:49)
Crezi ca le pasa? Ei vor sa manance cat mai mult din capitalul social ..ce piata, ce dezvoltare. povesti