SIBEX Numărul contractelor a crescut uşor

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2017

Un total de 56 de contracte cu o valoare de 535.647 de lei a oferit piaţa Sibex în ultima şedinţă a săptămânii trecute, înregistrându-se cel mai bun rezultat din ultimele şapte zile. Spre deosebire de sesiunile precedente, a atras atenţia şi numărul mai ridicat de contracte de segmentul indici, dar tot aurul a fost cel mai lichid produs.

Aşadar, liderul zilei a provenit din nou de pe segmentul derivatelor pe mărfuri, unde derivatul care are ca activ suport aurul a atras 30 de contracte. Acesta a fost tranzacţionat pe scadenţa februarie. Uncia de aur a fost cotată la de 1216, 4 dolari, afişând o depreciere de 9,1 dolari în raport cu cotaţia de referinţă stabilită de ATHEXClear pentru deschiderea şedinţei. Totuşi, în raport cu închiderea de joi, 2 februarie, preţul futures de la Sibiu al unciei a reuşit să crească cu 1,1 dolari, încheind astfel o săptămână pozitivă. Şi pe pieţele externe, metalul nobil a închis pe plus, marcând cea mai bună perioadă de creşteri din ultimele şapte săptămâni, după ce dolarul a pierdut ceva teren faţă de valutele concurente.

Pentru derivatul pe Dow Jones, numărul contractelor realizate pe scadenţa martie a fost de 7, iar pe scadenţa iunie, de 17. Termenul îndepărtat a fost aşadar mai atractiv, iar cotaţia DEDJIA 17F a închis 19.930 de puncte, în coborâre cu 36 de puncte faţă de "start of day price"[1]. Pentru martie, cotaţia a închis la 19.968 puncte, în urcare cu 38 de puncte raportat la "start of day price" şi cu 134 de puncte peste închiderea anterioară.

Prezenţa derivatului valutar euro/dolar a fost mai mult una decorativă, cu câte un singur contract pe fiecare din scadenţele martie şi iunie. Euro a fost estimat la 1,0799 USD pentru martie, cu un plus timid de 0,03% comparativ cu cotaţia de referinţă de la deschidere. Pentru iunie, cotaţia a închis la 1,0855 USD, după o scădere de 0,47% faţă de "start of day price".

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb