ZIARUL BURSA

06 februarie 2017
Ediţia din 15.08.2024
Baba Dragnea şi moş' Grindeanu

Baba Dragnea şi moş' Grindeanu

MAKEPolitică / 6 februarie 2017

Baba Dragnea şi moş' Grindeanu s-au mutat împreună în Berceni - baba cu bucătăria, moşu' la butoane, zapp Romania TV, zapp Antena 3, zapp, zapp, zapp!

Sub masă, priza televizorului scotea scântei, ecranul făcea linii-linii.

Moşu', gospodar, suie pe scaun la tabloul electric şi învârte siguranţele, apoi se bagă sub masă, cu şurubelniţa.

Rămasă în întuneric, baba iese cu pătlăgica-n mână şi se-mpiedică de scaun; urcă şi înşurubează siguranţele, cu cealaltă mână.

Lumina se revarsă.

Vede, sub masă, picioarele moşului zbătându-se un timp, apoi, nemişcate.

Începe să creadă că a greşit, aruncă pătlăgica, deşurubează siguranţele cu amândouă mâinile.

Se aşează pe scaun, în întuneric şi aşteaptă.

E linişte.

Nu pricepe de ce durează atât.

Comisia Europeană îşi încalcă promisiunea şi nu publică raportul anti-corupţie

DE CE NU DORESC AUTORITĂŢILE EUROPENE SĂ LUPTE CU ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI? Comisia Europeană îşi încalcă promisiunea şi nu publică raportul anti-corupţie

CĂLIN RECHEAInternaţional / 6 februarie 2017

"Corupţia variază prin natura şi extinderea sa de la o ţară la alta, dar afectează toate Statele Membre", se arăta în Raportul Anti-Corupţie din 2014 al Comisiei Europene, iar "în cazurile extreme, subminează încrederea cetăţenilor în procesele şi instituţiile democratice".

Foştii proprietari pot solicita ANRP valorificarea punctelor primite ca despăgubire

2,2 MILIARDE DE PUNCTE, ACORDATE PÂNĂ ACUM CELOR PĂGUBIŢI DE REGIMUL COMUNIST Foştii proprietari pot solicita ANRP valorificarea punctelor primite ca despăgubire

A consemnat ADINA ARDELEANUBănci-Asigurări / 6 februarie 2017

Foştii proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, care au primit titluri de despăgubire în puncte, în baza unei legi din 2013, pot, începând de la 1 ianuarie, să ceară plata în numerar a despăgubirilor, în cuantum de 20% pe an.

"Conform prevederilor art. 31 din Legea nr.165/2013, după 1 ianuarie 2017, titularii deciziilor de compensare prin puncte şi ai certificatelor de deţinător de puncte pot depune la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), personal sau prin mandatar, cereri de valorificare a punctelor în numerar", se arată pe site-ul ANRP.

George Băeşu, preşedintele instituţiei, ne-a spus că, până acum, aproximativ 1000 de oameni au făcut astfel de cereri. Potrivit domniei sale, dacă toţi cei care au primit puncte până acum - echivalent a 2,2 miliarde de lei - ar cere plata în bani, Ministerul de Finanţe ar avea de plătit, în acest an, aproximativ 450 de milioane de lei.

În 2013, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, după 2017.

Pentru a se putea desfăşura licitaţiile pentru terenuri, era nevoie să fie înfiinţat un Fond naţional care să înglobeze terenuri de la Agenţia pentru Domeniile statului şi ale instituţii ale statului.

Domnul Băeşu este de părere că statul ar trebui să acorde numai despăgubiri în bani, în rate, şi să renunţe la sistemul de valorificare a punctelor prin participarea la licitaţii, estimând că sumele totale de plată sunt mult mai mici faţă de cele calculate de Guvernele precedente.

Săptămână neagră pentru avocatul Piperea

Săptămână neagră pentru avocatul Piperea

EMILIA OLESCUBănci-Asigurări / 6 februarie 2017

Săptămâna trecută a fost una cu ghinion pentru avocatul Gheorghe Piperea, acesta pierzând atât lupta pe care o purta în instanţă cu nouă dintre băncile ce au acordat credite în franci elveţieni (CHF), dar şi în procesul colectiv pe care l-a deschis împotriva BCR.

Surse: Vienna Insurance Group vrea să dea un euro pe AXA Life Insurance

ADINA ARDELEANUPiaţa de Capital / 6 februarie 2017

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut o analiză suplimentară, înainte să aprobe preluarea companiei AXA Life Insurance (AXA Asigurări de Viaţă) de către Vienna Insurance Group (VIG), potrivit unor surse din piaţă. Acestea ne-au spus că preţul pus pe masă de austrieci a fost de un euro, la fel cu cel oferit, anterior, de Astra şi consorţiul format din SAI Certinvest şi SIF Transilvania, investitori respinşi de ASF.

Doi ani de retrageri masive din fondurile Franklin Templeton

Doi ani de retrageri masive din fondurile Franklin Templeton

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 6 februarie 2017

În condiţiile în care managerii de investiţii care urmăresc structura indicilor bursieri reprezintă o parte tot mai mare din comunitatea de investiţii, administratorii activi au pierdut tot mai mult teren, performând mai prost decât piaţa, pe fondul unei volatilităţi mai ridicate.

Reacţie civică

CRISTIAN PÎRVULESCUEditorial / 6 februarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Am asistat, în România, în ultima săptămâna, la o spontană şi surprinzătoare - cel puţin pentru majoritatea parlamentară PSD-ALDE -, mişcare de protest care a demonstrat o reacţie civică de o rapiditate fără precedent.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
WGC: Cererea mondială de aur a crescut cu 2% în 2016

WGC: Cererea mondială de aur a crescut cu 2% în 2016

Materii Prime / 6 februarie 2017

Cererea de aur pentru investiţii a atins în 2016 cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, compensând scăderea utilizării aurului pentru bijuterii, astfel că cererea totală de aur a crescut anul trecut cu 2% până la 4.308,7 tone, cel mai...

MACRO NEWSLETTER 6 Februarie 2017

MACRO NEWSLETTER 6 Februarie 2017

Internaţional / 6 februarie 2017

Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a crescut peste aşteptări în ianuarie 2016, cu 227 de mii, după o creştere cu 157 de mii în luna precedentă, conform sondajului realizat la nivelul companiilor.

ALPLA a cumpărat firma braşoveană Star East Pet

OVIDIU VRÂNCEANUCompanii / 6 februarie 2017

Compania austriacă ALPLA, care activează în domeniul ambalajelor de plastic, a cumpărat firma Star East Pet din Braşov, care anul trecut a produs flacoane din plastic de 27 milioane de euro pentru berari şi producători de sucuri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo