2,2 MILIARDE DE PUNCTE, ACORDATE PÂNĂ ACUM CELOR PĂGUBIŢI DE REGIMUL COMUNIST Foştii proprietari pot solicita ANRP valorificarea punctelor primite ca despăgubire

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 februarie 2017

Foştii proprietari pot solicita ANRP valorificarea punctelor primite ca despăgubire

George Băeşu, ANRP: "Aproximativ 1000 de oameni au cerut deja despăgubiri în numerar"

Preşedintele ANRP estimează că, din luna martie, va începe emiterea de titluri de plată

Băeşu: "Nu este ilegal faptul că unii vor face venituri din cumpărarea şi vânzarea de puncte, dar ar trebui ca aceste tranzacţii să stârnească interesul statului, sub aspectul impozitului"

Foştii proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, care au primit titluri de despăgubire în puncte, în baza unei legi din 2013, pot, începând de la 1 ianuarie, să ceară plata în numerar a despăgubirilor, în cuantum de 20% pe an.

"Conform prevederilor art. 31 din Legea nr.165/2013, după 1 ianuarie 2017, titularii deciziilor de compensare prin puncte şi ai certificatelor de deţinător de puncte pot depune la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), personal sau prin mandatar, cereri de valorificare a punctelor în numerar", se arată pe site-ul ANRP.

George Băeşu, preşedintele instituţiei, ne-a spus că, până acum, aproximativ 1000 de oameni au făcut astfel de cereri. Potrivit domniei sale, dacă toţi cei care au primit puncte până acum - echivalent a 2,2 miliarde de lei - ar cere plata în bani, Ministerul de Finanţe ar avea de plătit, în acest an, aproximativ 450 de milioane de lei.

În 2013, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, după 2017.

Pentru a se putea desfăşura licitaţiile pentru terenuri, era nevoie să fie înfiinţat un Fond naţional care să înglobeze terenuri de la Agenţia pentru Domeniile statului şi ale instituţii ale statului.

Domnul Băeşu este de părere că statul ar trebui să acorde numai despăgubiri în bani, în rate, şi să renunţe la sistemul de valorificare a punctelor prin participarea la licitaţii, estimând că sumele totale de plată sunt mult mai mici faţă de cele calculate de Guvernele precedente.

Reporter: De la începutul acestui an, foştii proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist care au primit decizii de compensare prin puncte, pot solicita ANRP valorificarea punctelor în numerar. Ce trebuie să facă deţinătorii de puncte?

George Băeşu: Toate informaţiile se găsesc pe site-ul nostru. Aceştia trebuie să aducă la ANRP, personal sau prin mandatar, cererea prin care să spună că vor să primească banii şi decizia prin care le-am acordat puncte, în original. Decizia rămâne la noi şi, în momentul în care le vom emite titlurile de plată, le vom da un certificat pentru restul de puncte care le rămân.

Până la momentul acesta, din cele 7-8 mii de decizii emise de ANRP, aproximativ 1.000 de persoane au venit deja să ceară numerar.

Nu a fost coadă, ne-am organizat în aşa fel încât oamenii să nu stea mai mult de o jumătate de ora la coadă, lucrurile funcţionează.

Bănuiesc că, din luna martie, o să începem să le dăm titluri de plată.

Aşteptăm o lună-două, pentru ca toată lumea care doreşte numerar să facă cererile, după care vom începe să emitem titluri de plată, în ordinea în care au fost emise deciziile de acordare a punctelor.

Nu vrem, în nici un caz, să emitem titlurile în ordinea în care oamenii vin să facă cereri acum, pentru că ar însemna să nu mai respectăm ordinea în care le-am dat deciziile de puncte. Dorim cât mai multă ordine, cât mai multă transparenţă. Nu vrem să se repete povestea care a fost cu acţiunile la Fondul Proprietatea. Vrem să fie totul în perfectă regulă.

Reporter: Ce sumă în numerar pot cere anul acesta?

George Băeşu: Anul acesta, pot cere, în numerar, 20% din valoarea punctelor.

Reporter: Sunt prevăzuţi în buget aceşti bani?

George Băeşu: Noi am transmis Ministerului de Finanţe cam de câţi bani este nevoie, iar ei au prevăzut banii în buget.

Reporter: De câţi bani ar fi nevoie anul acesta?

George Băeşu: Este o discuţie mai lungă. Avem o parte de despăgubiţi pe care am stabilit că îi plătim în numerar, încă din 2013. Pentru aceştia, anul acesta, ajungem să plătim a patra tranşă din cinci.

La cei cu puncte, anul acesta plătim prima tranşă. Cei care au primit puncte au posibilitatea să aştepte să participe la licitaţiile de terenuri. Este adevărat că licitaţiile de terenuri nu se pot desfăşura deocamdată, pentru că s-a prelungit prin ordontanţă termenul până la care ADS spune care sunt terenurile şi le stabileşte valoarea.

Deocamdată nu ştim să spunem Ministerului de Finanţe la cât va ajunge suma pe care probabil oamenii o vor dori anula acesta. Noi am dat până acum 2,2 miliarde de puncte (n.r. echivalentul a 2,2 miliarde de lei). Dacă toţi deţinătorii ar cere banii pentru acestea, este clar că ne-ar trebuie cel puţin 450 de milioane de lei. Dar nu putem să cerem Ministerului de Finanţe 450 de milioane de lei, pentru că nu sunt absolut convins că toată suma asta va trebui plătită anul acesta.

Probabil ei vor bugeta o sumă, care va putea fi modificată la rectificare.

Am avut o discuţie la Ministerul de Finanţe şi le-am zis la cât ar putea ajunge suma maximă. Faţă de 700 de milioane lei, cât am plătit anul trecut, am putea ajunge, anul acesta, la 1 - 1,2 miliarde de lei. Din câte am înţeles, aproximativ 900 de milioane lei sunt deja prevăzuţi în buget. Oricum, banii trebuie plătiţi de Ministerul de Finanţe în 180 de zile din momentul în care emitem titlul de plată. Nu cred că o să fie vreo problemă şi nu a fost până acum. Toate titlurile emise de noi au fost plătite în termen de Ministerul de Finanţe.

Reporter: Când vedeţi posibilă organizarea licitaţiilor pentru terenuri?

George Băeşu: Este mai mult o decizie politică şi mai puţin o decizie ce ţine de ANRP. Din punctul meu de vedere, am putea chiar renunţa la acea prevedere cu licitaţiile de terenuri, pentru că suma totală a despăgubirilor nu este, în nici un caz, cea pe care au previzionat-o guvernul Boc, guvernul Ungureanu şi guvernul Ponta, în momentul în care am făcut legea 165. Guvernul Boc şi Ungureanu vorbeau de vreo 16 miliarde de euro. Când am făcut legea 165, am previzionat că ar fi necesare pentru despăgubiri vreo 8 miliarde de euro.

Acum, după ce aplicăm legea 165 de 3 ani şi jumătate, este evident că nu vom ajunge niciodată la mai mult de 4-5 miliarde de euro.

Mai sunt mulţi ani în care vom avea de lucrat dosare, mai sunt dosare care nu au ajuns nici la ANRP, încă sunt la nivel local.

De aceea, părerea mea, ca om care mă ocup de ANRP de cinci ani, este că am putea, pe termen lung, să păstrăm doar plata în lei şi să lăsăm la o parte licitaţiile. Ar fi normal să stabilim o singură metodă de despăgubire pentru toată lumea.

Reporter: Cei care deţin puncte pot să şi le vândă? Înţelegem că s-a făcut o piaţă paralelă.

George Băeşu: Unii le vând, nu foarte multe. Vreo 15% din punctele emise s-au vândut.

Reporter: Se mai poate repeta scandalul cu drepturile litigioase şi despăgubirile prin Fondul Proprietatea?

George Băeşu: E foarte important să înţelegeţi că aici nu este vorba de nimic litigios. După ce noi am stabilit numărul de puncte, nu mai este nimic în litigu. Aici este vorba de o valoare deja stabilită, pe care statul urmează să o achite, într-un număr de ani. Nu mai este nimic asupra căruia s-ar putea interveni. Zece puncte fac zece lei. Unii le-au vândut cu 3 lei, cu 4 lei, cu 5 lei. Cei care au cumpărat au rămas să aştepte să îşi ia banii, în rate. Eu nu spun nici că e bine, nici că e rău, dar, din punctul meu de vedere, nu este nimic ilegal în faptul că unii vor face venituri din cumpărarea şi vânzarea de puncte. Ar trebui ca aceste tranzacţii să stârnească interesul statului, sub aspectul impozitului. Dar, în rest, atât timp cât tranzacţiile acestea se desfăşoară la vedere, nu văd o problemă.

Important este să le dăm foştilor proprietari titluri de despăgubire şi să stabilim valoarea despăgubirilor. Asta este ceea ce face ANRP.

Cu Fondul Proprietatea a fost altceva, oamenii şi-au vândut drepturile înainte să ştie ce va urma. Unii au cumpărat cu o sută de mii dosare pe care, ulterior, au primit milioane.

Acum, este vorba despre oameni care ştiu valoarea.

Eu nu cred că, pe viitor, vânzarea sau cumpararea de puncte vor mai fi interesante. Poate a fost în anii în care oamenii aşteptau să înceapă plăţile. Dacă noi, anul acesta, emitem titluri şi Ministerul de Finanţe plăteşte, practic, oamenii nu ar mai avea nici un motiv să îşi vândă punctele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. o noua ocazie de furt

    Aceeasi porcarie ca la FP. De mai multe nu suntem in stare.

    Știe cineva criteriile de acordare a punctelor de către Anrp?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb