Preţul boabelor de cacao, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2017

Preţul boabelor de cacao, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

Cotaţia materiei prime este în cel mai sever declin din ultimii 17 ani

Minus de 25% în ultimele 12 luni

Preţul futures al boabelor de cacao a scăzut vineri, la Bursa din New York, până la cel mai redus nivel al ultimilor patru ani, din cauza temerilor legate de supraoferta de pe piaţa de profil.

La ICE Futures din New York, preţul boabelor de cacao cu livrare în martie a coborât cu 0,6% la finele zilei de vineri, până la 2.072 dolari tona, după ce, anterior, atinsese 2.052 dolari tona, cel mai redus nivel din martie 2013 până în prezent.

Pe piaţa din Londra, preţul boabelor de cacao cu acelaşi termen de livrare a scăzut cu 0,3%, la 1.682 lire/ tonă.

Săptămâna trecută, Consiliul pentru Cafea şi Cacao din Coasta de Fildeş a început să anuleze contractele neplătite pentru cacao şi a informat exportatorii că vrea să redistribuie volumele care fac obiectul acestor contracte.

Board-ul Consiliului a dat asigurări că are resurse suficiente în rezerve ca să susţină livrările de cacao în pofida întârzierilor la plată şi a declinului preţurilor pe piaţa mondială de profil.

Cotaţia boabelor de cacao se află în cel mai sever declin din ultimii 17 ani, ceea ce alimentează temerile că agricultorii din America de Sud ar putea renunţa la culturile de profil. Cotaţiile s-au redus în ultimele cinci luni, la Bursa din New York, perioada de declin fiind cea mai lungă din mai 1999 până în prezent.

Preţul boabelor de cacao a scăzut cu 25% în ultimele 12 luni.

Şi în Ecuador, industria este foarte îngrijorată că preţul actual va descuraja agricultorii, care vor căuta să investească în culturi ce le aduc câştiguri mai mari, precum banane, porumb sau orez, potrivit afirmaţiilor lui Juan Pablo Zuniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor de Cacao, citat de Bloomberg .

Juan Pablo Zuniga menţionează că actualul preţ la care este distribuită această materie primă abia acoperă costurile de producţie, care variază între 1.800 şi 1.900 de dolari tona.

Vremea nefavorabilă din Ecuador a redus producţia de cacao cu 18% în anul agricol 2015/2016, la 248.000 de tone. În anul curent, producţia este aşteptată să se redreseze, respectiv să ajungă la 280.000 de tone. Ecuadorul este al treilea mare exportator mondial de cacao, după Coasta de Fildeş şi Ghana.

Exportatorii din Ecuador sunt optimişti, considerând că preţul futures al boabelor de cafea îşi va reveni şi va atinge 2.500-2.700 de dolari tona în semestrul al doilea din 2017, pe fondul revenirii cererii, în principal a celei din Asia.

Băncile de investiţii "Citigroup" Inc. şi "Rabobank International" estimează că în anul agricol care a început la 1 octombrie 2016, va exista un surplus de cacao pe plan mondial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dezvoltarea tehnologica va impige pretul tuturor produselor mai jos decat se estimeaza.

    Mondelēz International a dat ...ceva comunicate in care spune ca estimeaza un pret de productie de 1000 $ tona ...asa ca ...mai este loc de SHORT. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb