DE CE NU DORESC AUTORITĂŢILE EUROPENE SĂ LUPTE CU ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI? Comisia Europeană îşi încalcă promisiunea şi nu publică raportul anti-corupţie

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2017

Comisia Europeană îşi încalcă promisiunea şi nu publică raportul anti-corupţie

"Corupţia variază prin natura şi extinderea sa de la o ţară la alta, dar afectează toate Statele Membre", se arăta în Raportul Anti-Corupţie din 2014 al Comisiei Europene, iar "în cazurile extreme, subminează încrederea cetăţenilor în procesele şi instituţiile democratice".

De asemenea, "intenţiile declarate sunt încă prea departe de rezultatele concrete, iar dorinţa politică autentică pentru eradicarea corupţiei lipseşte adesea". În raport se defineşte corupţia în sens larg drept "abuzul puterii pentru câştigul personal".

Atunci Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) era prezentată ca exemplu al bunelor practici în ceea ce priveşte măsurile pentru combaterea corupţiei, în condiţiile în care "corupţia măruntă, cât şi cea politică rămân probleme semnificative".

În raport au fost incluse şi recomandări pentru România, printre care se regăsesc asigurarea independenţei investigaţiilor şi elaborarea unor coduri de conduită pentru oficialii aleşi şi numiţi.

Acum nu mai este nevoie de astfel de rapoarte, cel puţin din punctul de vedere al Comisiei Europene. Într-un articol recent de pe site-ul Euobserver se arată că "prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a renunţat la planul publicării raportului anti-corupţie, în ciuda promisiunilor anterioare".

Publicarea raportului din 2014 a fost însoţită de o declaraţie a Comisiei, în care se preciza că următorul raport va fi publicat după doi ani, astfel încât "să putem urmări rezultatele eforturilor noastre".

Purtătorul de cuvânt al CE a refuzat să speculeze cu privire la motivele acestei decizii, după cum scrie Euobserver, unde se mai arată că "mişcarea surpriză vine pe fondul protestelor masive din România", dar şi a "scandalului din Franţa din jurul candidatului prezidenţial Francois Fillon, care este acuzat că a plătit munca fictivă a soţiei cu aproape 1 milion de euro din fonduri publice".

"Pentru Comisie, lupta împotriva corupţiei nu reprezintă, în niciun fel, o încercare de a interfera sau de a oferi judecăţi de valoare referitoare la viaţa politică a unui stat membru", a mai declarat purtătorul de cuvânt al CE pentru Euobserver.

Într-o scrisoare trimisă Comitetului pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European, Timmermans a precizat că "nu mai este necesară publicarea altor rapoarte", deoarece "primul raport a fost suficient de bun şi a pus bazele muncii viitoare".

Dar de ce se tem UE şi CE de transparenţă? Să fie din cauză că prezenţa corupţiei în statele membre este unul dintre ultimele "forţe ale coeziunii europene", sub forma şantajării autorităţilor naţionale despre care se ştie că au "beneficiat" de fonduri europene, dar care sunt lăsate în pace atâta timp cât susţin "integrarea"?

Mai apoi, chiar nu se întreabă nimeni care ar putea fi adevăratele cauze ale corupţiei, în condiţiile în care numărul şi aria de acoperire a reglementărilor europene au atins cote absurde, iar cetăţenii sunt puşi în situaţia de a cere permisiune pentru aproape orice activitate? Oare lupta anti-corupţie nu ar fi mai eficientă dacă s-ar porni de la reducerea masivă a birocraţiei, de la cel mai mic până la cel mai mare nivel?

În ceea ce priveşte corupţia din anumite state ale Uniunii Europene, Frans Timmermans mai are încă o faţă, aceea a "spiritului european" îngrijorat de situaţia de la noi.

Pe fondul demonstraţiilor masive împotriva modificării prin ordonanţe de urgenţă a Codului Penal, prim-vicepreşedintele CE a avertizat că România riscă să piardă fondurile europene, conform unei ştiri de pe site-ul televiziunii Digi24.

Tot aici este prezentat şi avertismentul lansat de Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, care a folosit o altă "sperietoare", respectiv pierderea dreptului de vot în Uniunea Europeană.

Krichbaum i-a mai cerut lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, să-l invite pe premierul Grindeanu la Bruxelles pentru explicaţii. "UE trebuie să fie de partea manifestanţilor şi să îi sprijine", a mai declarat oficialul german.

Inclusiv Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene care "funcţionează" după principiul "atunci când situaţia devine serioasă trebuie să minţi", a transmis un avertisment dur.

Dar cât de veridice sunt aceste avertismente şi ameninţări, în condiţiile în care există numeroase exemple ale unei divergenţe tot mai mari între declaraţiile oficiale şi fapte, subliniate inclusiv în raportul anti-corupţie din 2014? Şi cât de mari au ajuns divergenţele până în 2016, dacă raportul nu a mai văzut lumina zilei?

Articolul din Euobserver ne mai aminteşte că ultimele date cu privire la indicele corupţiei, de la Transparency International, plasează România pe unul dintre primele locuri în Europa din punct de vedere al gradului de răspândire al "infecţiei". Iar Comisia Europeană, dincolo de declaraţiile pentru mase, consideră că "lupta împotriva corupţiei nu reprezintă, în niciun fel, o încercare de a interfera sau de a oferi judecăţi de valoare referitoare la viaţa politică a unui stat membru"?

În aceste condiţii, Carl Dolan, directorul pentru Europa al organizaţiei Transparency International, a declarat, pentru Euobserver, că "prăpastia dintre retorica preşedintelui Juncker şi a vicepreşedintelui Timmermans şi realitatea din teren este remarcabilă".

Oare la întâlnirea informală a Consiliului European l-a întrebat cineva pe Jean-Claude Juncker de ce nu a fost publicat raportul?

Dincolo de declaraţiile oficialilor europeni, refuzul de a publica noul raport anti-corupţie reprezintă un semnal clar pentru politicienii din UE: nu vor exista acţiuni concrete, mai ales pe fondul semnului mare de întrebare sub care se află supravieţuirea Uniunii Europene şi a zonei euro.

Aşadar, suntem singuri şi au mai rămas doar acţiunile de stradă, pentru că lupta instituţiilor europene de pe acest front este doar simulată.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Jos GUVERNUL GRINDEANU!!!!Corupt, mincinos, incompetent!!!!La PUSCARIE cu infractorii!!!ALEGERI ANTICIPATE!!!!!

    1. De acord. PE CINE PUNEM IN LOCUK ACESTUA? NE MAI OCUPAM SI DE ALTCEVA IN TARA ASTA IN AFARA DE CORUPTI SI INTERESELE CORPORATISTILOR. ? NE-AM SATURAT. DE PESTE 10 ANI E O CONTINUA LUPTA INTRE TABERE. SA CAUTAM CE NE UNESTE, POATE GASIM O CALE SA LUPTAM PT.CAUZE IN INTERESUL NOSTRU COMUN.AVEM DESTUI DUSMANI IN JURUL NOSTRU !

      OARE NU S A AJUNS AICI TOT DIN CAUZA UNOR ABUZURI? DE CE A FOST FORTAT ACTUALUL GUVERN SA DEA OUG NOAPTEA? DE LA INCEPUT I S AU PUS PIEDICI. CAND IESIM IN STRADA SA NE APARAM DE FURTUL ADEVARATILOR PRADATORI?  

      ... "DE CE A FOST FORTAT ACTUALUL GUVERN SA DEA OUG NOAPTEA?"

      Habar n-am. Nici nu mi-e clar cum putea sa-l forteze cineva. 

      Dvs. stiti? Care-i acea forta a raului care i-a facut pe sarmanii guvernanti sa se comporte precum eroii ilegalisti din mitologia comunista? Prespun ca-n niciun caz n-ar putea fi dl. Dragnea, nu? 

      Si data viitoare ce-or sa faca, se vor intalni in vreo casa conspirativa, prin canalele de la Gara de Nord, sau in parc, nu mai mult de trei la un loc?

      V-ati saturat de corupti, spuneti? V-ati saturat si-ati gasit de indata solutia ideala - sa-i ignoram, sa ne uitam in alta parte cand ciordesc, ca, deh, e si ei baieti de-ai nostri, din popor... 

      Lasa draga ca vine GUVERNUL MEU si te rezolva:o pune pe PRUNA la Justitie sa vezi atunci ANTICORUPTIE!

      D-na TURCAN mai bine va luati ca pseudonim TRADATORUL! ha-ha-ha

      Cu CAPOSUL NU TE INTELEGI orice i-ai zice iar OMULUI RAU NU-i intri in VOIE orice ai FACE!

      Atentie la" GUVERNUL MEU' TEHNOCRAT 2 care INCA NU ESTE dar VA VENI. Supravegheati-l sa nu VA FURE sau sa VA MINTA!

      Stati cu ochii si pe SAMSARUL de Case. 

    Pentru ca insesi AUTORITĂŢILE EUROPENE sunt la randul lor corupte.

    1. Tarile vest-europene sunt tot la fel de corupte ca si tara noastra si nu trbuie sa ne mai raportam cu 40 de ani in urma cand Germania era un model pt toata lumea iar astazi vedem coruptie in cea mai mare banca a lor iar producatorii de masini pt magariile ce le fac ar trebui sa ne fie scarba de ei can ne mai dau si lectii.

      asta e un msj toxic care vrea sa descurajeze; niciunde coruptia nu e atit de generalizata si tupeista ca aici. lasati manipularile!!!

      jos penalii! 

      De 10 ani luptă Kovesi cu coruptii si ne spui ca aveam cea mai generalizata si tupeista coruptie?

      Poate din cauza ei si a serviciilor secrete? 

      A mentionat ceva MCV-ul CE-ului despre amestecul serviciilor secrete in justitie?

      De ce ar face-o? Prin coruptie si mafie reusesc sa controleze Romania. 

      HAI duceti-va la BRUXELLES sa DATI JOS PARLAMENTUL EUROPEAN daca nu va CONVINE, mai PROCURORILOR si AVOCATILOR ce SUNTETI

      Chiar asa , vai NU STIAM ! TRIMITETI DNA peste Autoritatile Europene! ha-ha-ha

      ASA ESTE! Nu mai CUMPARATI MASINI NEMTESTI ca POLUEAZA!

    S-a umplut TARA de AVOCATI! Poate ca UE nu i il place pe SAMSARUL de CASE> Daca LEGEA s-ar APLICA ECHIDISTANT d-na CARMEN ar fi SALTATA si dusa la MITITICA pentru Actele pentru CASE!

    1. si basescu zicea ca d-na Carmen a facut matrapazlacuri

      HOTUL STRIGA "HOTIIIII"!

      DACA Dragnea e PENAL si IOHANNIS e HOT: de KASE mai ALES!-->Romania e condusa de 2 hoti DRAGNEA si IOHANNIS!

      SOTIA Presedintelui NU ARE IMUNITATE: LULUTZO ce mai stai? FA-i DOSAR!

    In tara sunt INUNDATII in JUDETUL MURES. Nici Presedintele nici Premierul nu merg acolo . De ce NU MERGETI si la INUNDATII sa-i ajutati pe SINISTRATI?

    1. Ce treaba au AVOCATII+PROCURORORII cu SINISTRATII

      Ajutatii-i pe SINISTRATI! Romania nu are DIGURI!

      Lasa ca le da IOHANNIS case ca are de unde; NU are copii ce i-or trebui atatea. Mai mediteaza mai APARE o casa Dintr-un UNIVERS PARALEL , printr-o GAURA -de-VIERME!

      Casa cu BANCA Raiffeisen a fost furata de la niste BATRANI cu care se tot judeca Presedintele.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb