SIBEX Până când va ţine "epopeea" creşterii Dow Jones?

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 noiembrie 2013

Pe piaţa la termen de la Sibiu, săptămâna de tranzacţionare a debutat sub auspiciul dominaţiei Dow Jones. Derivatul pe indicele american nu avea rival în lista de produse futures de la Sibex şi, chiar dacă nu trecuse decât o jumătate de şedinţă, se detaşase în fruntea clasamentului realizat pe baza numărului de contracte. La ora 16.45, DEDJIA_RON decembrie deţinea aproape 75% din volumul total, care de altfel era unul bun pentru prima parte a zilei, cifrându-se la 1070 contracte. Valoarea tuturor tranzacţiilor era de 15,73 milioane lei.

Cele peste 800 de contracte DEDJIA_RON înregistrate până la ora menţionată au fost realizate pe fondul unei evoluţii pozitive, indicele continuându-şi "epopeea" aprecierilor. Preţul futures de la Sibex al indicelui continuă să fie "împins" de evoluţia din SUA, unde indicii reprezentativi dădeau semne că-şi vor extinde recordurile. La Sibex, cotaţia consemnată după şapte ore de tranzacţionare pentru DEDJIA_RON decembrie 2013 indica un plus de 11 puncte, la 16.042 puncte. De la data primei tranzacţii pe acest termen, înregistrată în 21 iunie anul curent, şi până în prezent, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui a acumulat aproape 1400 de puncte. "În contextul actual, întrebarea care se pune este până unde va putea urca cotaţia Dow Jones, iar răspunsul trebuie căutat în evoluţia economiei americane şi în capacitatea acesteia de a urca şi fără programul de stimulare la care FED are de gând să renunţe", crede un broker.

Dintre contractele pe cursurile valutare, doar paritatea euro/dolar se remarca prin volum. Raportul dintre cele mai importante monede din lume dădea câştig de cauză dolarului. Moneda unică europeană pierdea 0,31% şi era estimată la 1,35150 dolari pe ultima scadenţă din anul curent. Numărul total al contractelor EUR/USD_RON decembrie era de circa 137. Şi pe plan extern moneda comună s-a depreciat, pe fondul recentelor declaraţii ale unor politicieni care apreciază că Banca Centrală Europeană este practic pregătită pentru dobânzi negative la depozite.

Jucătorii de la Sibex au încheiat 90 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa ianuarie 2014 şi au mizat pe o scădere de 0,49% a cotaţiei barilului, la 94,3 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb