SIBEX Pentru a doua săptămână la rând, speculatorii au încheiat peste 10.000 de contracte

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2014

Începutul de an pare să fie unul destul de prielnic speculaţiilor cu derivate, variaţiile mixte din ultima perioadă atrăgând speculatorii. Pentru a doua săptămână la rând, numărul contractelor a trecut peste pragul de 10.000. Mai exact, în cele cinci şedinţe din intervalul 13-17.01, jucătorii au încheiat 10.258 de contracte, media pe sesiune depăşind 2.050 de contracte. Volumul a fost susţinut, ca de obicei, de derivatul pe indicele Dow Jones, secondat de derivatul pe perechea euro/USD. Totuşi, brokerii cred că volumul este încă departe de cerinţele unei pieţe: "este bine că se speculează la un ritm mai bun comparativ cu multe şedinţe de anul trecut, când depăşirea pragului de 10.000 de contracte s-a realizat destul de rar. Dar nu trebuie să credem că acest lucru semnifică o revenire spectaculoasă a interesului speculativ. Pentru asta e nevoie ca volumul să crească şi mai mult şi alte simboluri să intre în vizorul participanţilor".

În ultima şedinţă a săptămânii, numărul contractelor a fost de 2.188, iar valoarea echivalentă tranzacţiilor s-a situat la 33,3 milioane de lei. Cel mai lichid produs al şedinţei de vineri a fost derivatul pe Dow Jones, cu 1.778 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Cotaţia futures a indicelui s-a apreciat cu 62 de puncte şi a închis la 16.386 de puncte. Şi în SUA Dow Jones a crescut vineri, deşi celălalt indice reprezentativ american - S&P 500 - a închis săptămâna în pierdere, după ce rezultatele unor companii importante au fost mai slabe decât estimările, fapt care a contrabalansat perspectivele mai bune pentru economia globală.

Pe locul secund s-a situat produsul futures pe paritatea euro/dolar cu 195 de contracte pe scadenţa martie şi 56 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia monedei unice a scăzut pentru ambele termene cu 0,67% şi 0,51%, la 1,3531 respectiv 1,3551 USD. Pe pieţele externe, dolarul s-a apreciat după ce ritmul construcţiilor de locuinţe din SUA a scăzut în decembrie anul trecut mai puţin decât previziunile.

Derivatele pe acţiunile SIF5 au avut o evoluţie ascendentă, dar pe o lichiditate slabă. Numărul contractelor pe scadenţa martie a fost de 39, iar pentru iunie de 15. Cotaţia DESIF5 a crescut cu 0,74% pe termen scurt, la 2,04 lei/acţiune, iar pentru iunie cu 1,42%, la 2,07 lei/titlu. Pentru DESIF4 s-au consemnat 22 de contracte, iar cotaţia a acumulat 1,12%, oprindu-se la 0,9450 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb