SIBEX Piaţa derivatelor continuă să bată pasul pe loc

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2015

La Sibex, prima jumătate din ultima şedinţă a lunii august nu a fost una generoasă la capitolul lichiditate. Volumul înregistrat după aproape şapte ore de la deschidere se cifra la numai 12 contracte, valoarea echivalentă acestora fiind de 182.150 lei. Conform datelor preliminare, cea de-a opta lună din an a strâns o zestre ce depăşea de puţin 1100 de contracte, la acest total urmând să se adauge şi contractele realizate în partea a doua a sesiunii de luni. Comparativ cu luna anterioară, volumul nu a înregistrat mişcări masive, situându-se uşor sub totalul din iulie, după cum indicau cifrele culese luni la ora 16:45. În balanţă cu luna august a anului precedent, lichiditatea derivatelor reprezintă doar puţin peste 5%. Practic, în ultimele patru luni, segmentul de piaţă futures a bătut pasul pe loc, undeva în jurul a 1200 de contracte/lună, ceea ce reprezintă extrem de puţin pentru o bursă.

Dacă piaţa futures continuă să gâfâie, în schimb, luna august a readus în atenţia investitorilor segmentul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex. În cadrul acestuia au fost realizate schimburi cu 8,2 milioane de acţiuni, consemnându-se cel mai bun rezultat lunar din istoria pieţei spot sibiene. Acest lucru s-a datorat în special tranzacţiilor cu acţiunile Prodplast Imobiliare.

În ceea ce priveşte evoluţia derivatelor în ultima şedinţă a lunii, prima jumătate a sesiunii a adus tranzacţii pe numai două produse: derivatul pe Dow Jones cu scadenţa septembrie şi derivatul pe perechea euro/dolar pe acelaşi termen. Simbolul DEDJIA 15I totaliza numai 9 contracte, iar preţul futures de la Sibiu al Dow Jones se deprecia, fiind estimat la 16.505 puncte, cu 157 de puncte mai puţin decât preţul de referinţă de la deschidere, cifrat la 16.662 puncte. Pentru derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar se înregistrau doar 3 contracte. Un euro era cotat la 1,1208 USD, cu 0,17% peste "start of day price".

preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

La acest total se adaugă şi contractele încheiate după ora 16.45.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb