SIBEX Piaţa futures continuă să dea rateu după rateu

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 februarie 2015

Prima şedinţă din februarie de pe piaţa derivatelor de la Sibiu a menţinut situaţia de criză în care bursa sibiană se zbate de la începutul acestui an. La jumătatea şedinţe se observa o lipsă de implicare aproape totală, volumul înregistrat la ora 16:45 fiind de numai 7 contracte futures cu o valoare de 58.722 de lei. "Dincolo de teorii şi motive tehnice, adevărul dureros este că Sibex nu mai are clienţi iar ceea ce se întâmplă sesiune după sesiune este reflectarea acestui fapt" a declarat sec un broker.

Cinci din cele şapte contracte realizate erau pe simbolul OILSC 15C, care urmăreşte evoluţia petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa martie. Preţul de referinţă (start of day price) stabilit de ATHEXClear pentru acest derivat a fost de 48,29 USD/baril şi, după aproape şapte ore de la deschidere se observa o depreciere de 0,93 dolari, la 49,22 USD/baril. Comparativ cu închiderea anterioară, barilul creştea cu 2,84 dolari.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa martie, identificat prin simbolul DEDJIA 15C, preţul de referinţă a fost de 17.212 puncte şi, până la ora 16:45, nu se încheiase nici un contract. Pe acelaşi produs, dar cu scadenţa iunie, (n.r. - DEDJIA 15F) se observau două contracte şi o cotaţie de 17.057 de puncte, în minus cu 241 de puncte faţă de preţul de referinţă cifrat la 17.298 de puncte.

Nici un alt produs derivat nu se tranzacţionase în prima parte a zilei, Sibex continuând să dea rateu după rateu.

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16:45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb