SIBEX Piaţa futures, susţinută doar de micii speculatori

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 decembrie 2012

Speculatorii de pe piaţa futures de la Sibiu s-au încălzit greu în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, în condiţiile în care cotaţiile au fluctuat mixt. După şapte ore şi jumătate de la deschidere lichiditatea ilustra acest fapt, numărul contractelor fiind de 526. Valoarea tranzacţiilor se situa la puţin peste 5 milioane lei. "Pachetele tranzacţionate pe diferite produse au fost mici, semn că jucătorii nu au fost dispuşi la riscuri mari, pe un fondul unei evoluţii neconvingătoare a preţurilor, cel puţin în prima parte a zilei. În acelaşi timp, tranzacţiile cu cantităţi reduse indică şi lipsa de pe piaţă a unor jucători mari" a explicat un broker. "Practic, avem acum o piaţă, susţinută doar de micii speculatori, fapt care nu are cum să aducă o creştere a lichidităţii, cu excepţia faptului când sunt foarte mulţi astfel de speculatori, ceea ce la Sibex nu este cazul în prezent", a mai declarat sursa citată.

Şedinţa nu a adus schimbări la nivelul produselor tranzacţionate. Cele mai multe speculaţii se observau pe sectorul derivatelor pe indici, la un nivel însă sub cel de luni, la aceeaşi oră. Pe scadenţa septembrie se înregis-trau 200 de contracte DEDJIA_RON. Cotaţia indicelui câştiga 45 de puncte, valorând 13.002 puncte. În SUA direcţia preţurilor indicilor era una "verde" pe fondul pregătirilor liderilor americani pentru noi negocieri privind bugetul.

Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat 87 de contracte pe scadenţa decembrie, date valabile la ora 17.15. Moneda unică creştea faţă de dolar, acumulând 0,29% şi valorând 1,30850 USD. Pe piaţa valutară internaţională euro s-a tranzacţionat cu 0,1% peste la cel mai înalt nivel şase săptămâni în raport cu moneda americană, înainte de întâlnirea de la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe, pe fondul optimismului că euro-regiunea poate găsi soluţii pentru criza datoriilor.

Deprecierea dolarului nu s-a reflectat însă la Sibex în creşterea cotaţiei aurului. Din contră, speculaţiile indicau o scădere a unciei cu 16 dolari, la 1700 USD pentru simbolul SIBGOLD decembrie, care atrăgea 71 de contracte. Uncia scădea cu 19,5 USD şi pentru derivatul SIBGOLD_RON decembrie, care valora 1699,5 dolari.

De altfel, aurul a scăzut la minimul din patru săptămâni la New York, coborând sub 1700 dolari/uncie, impasul din negocierile bugetare din SUA ducând la deprecierea cotaţiilor mărfurilor. În ceea ce priveşte futures-ul pe petrol, cotaţia de la Sibex a contractului DEOIL_LSC valora 88,72 USD, în minus cu aproape 1%.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, DESIF5 decembrie a atras 55 de contracte iar cotaţia a închis în staţionare la 1,37 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb