SIBEX Preţul futures al euro, în coborâre spectaculoasă după decizia BCE

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 noiembrie 2013

În penultima şedinţă a săptămânii, speculatorii de pe piaţa futures au avut parte de variaţii de preţ ample, care au stimulat lichiditatea. În acest cadru propice, după numai o jumătate de sesiune, volumul depăşea totalul contractelor din întreaga şedinţă anterioară. La ora 17.00, se înregistrau circa 1800 de contracte cu o valoare de 19 milioane de lei. Până la momentul respectiv participanţii speculaseră pe 19 produse. Dintre acestea se detaşau, cu adevărat, sub aspectul consistenţei, doar derivatele "vedetă" pe Dow Jones şi euro/dolar. O surpriză era evoluţia foarte bună a DEFPR, care se situa între cele mai lichide produse ale zilei.

După mai bine de şapte ore de la "gongul" de deschidere, cel mai lichid derivat era perechea euro/dolar, care, cel puţin în prima jumătate a zilei, a reuşit să detleieze liderul obişnuit de pe piaţa sibiană (n.r. - derivatul pe Dow Jones). Volumul foarte bun, cifrat la 570 de contracte pe scadenţa decembrie era rezultatul direct al scăderii agresive a cotaţiei monedei comune care pierdea 1,13% şi era estimată la 1,33750 dolari. Scăderea puternică, înregistrată şi pe pieţele valutare internaţionale, a fost determinată de decizia neaşteptată a Băncii Centrale Europene de a reduce rata de dobândă la un minim istoric de 0,25%, pentru a sprijini creşterea economică în cele 17 state care utilizează moneda comună. Practic, după această decizie, euro s-a depreciat cu cea mai mare valoare din ultimii doi ani faţă de dolar, raportat la o singură zi.

Cu aproape 500 de contracte pe scadenţa decembrie, DEDJIA_lei se menţinea în top şi se plasa excelent pentru o evoluţie care să-i permită să redevină lider în partea secundă a zilei. La jumătatea sesiunii se paria pe o creştere de 30 puncte, la 15.715 puncte. Piaţa sibiană urmărea evoluţia din SUA, unde se consemnau aprecieri după ce DJIA a închis la un nivel record miercuri. Optimismul se bazează pe rapoartele pozitive, care au indicat că economia SUA a crescut în trimestrul a treilea al anului mai rapid decât se estimase.

Pentru a doua zi la rând, se remarca sectorul derivatelor pe acţiuni autohtone, de această dată datorită DEFPR, cu 203 contracte pe decembrie 2013 şi 123 pe martie 2014. Cotaţia unei acţiuni era estimată la 0,8125, respectiv 0,8100 lei pentru cele două termene, după creşteri de 1,82 şi 1,25%. "O revitalizare a derivatelor pe acţiuni autohtone ar însemna enorm pentru Sibex, ai cărei ani de glorie s-au consemnat când produsele de acest tip erau cele mai lichide", crede un broker.

Pe segmentul mărfurilor se specula pe SIBGOLD decembrie cu 141 contracte. Uncia se deprecia cu 15,3 dolari la o cotaţie de 1305,5 USD.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb