SIBEX Preţul futures al petrolului a scăzut la Sibex sub pragul de 80 de dolari/baril

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 octombrie 2014

După jumătate din şedinţa de debut a săptămânii, lichiditatea derivatelor era una destul de redusă, participanţii adoptând o atitudine prudentă comparativ cu şedinţele anterioare. La ora 16.45 numărul total al contractelor era de numai 664 iar valoarea echivalentă tranzacţiilor se situa la 10,35 milioane lei.

Doar derivatul pe indicele Dow Jones se detaşa ca volum, restul produselor continuând să se zbată într-o zonă de cvasi-dezinteres, cu totaluri de câteva zeci de contracte. Aşadar DEDJIA_RON decembrie era lider în clasamentul produselor, cu un număr de 584 de contracte. Cotaţia de la Sibex a indicelui a evoluat mixt pe un culoar generos de 125 de puncte şi, la ora menţionată, se afla în teritoriu negativ. Mai exact, indicele scădea doar un punct la 16.733 de puncte, semn că balanţa nu se înclinase încă iar speculatorii aşteptau ca evoluţia din SUA să-şi spună cuvântul. Datele economice de peste ocean sugerau însă mai degrabă îngrijorare, în contextul deprecierii puternice a petrolului, reflectată şi de evoluţia negativă a acţiunilor producătorilor de energie.

Pe segmentul derivatelor care au ca activ suport mărfurile, interesul era redus, în pofida unei deprecieri puternice a preţului futures al petrolului, care pierdea la Sibex 1,74% şi era estimat la 79,83 dolari/ baril pe scadenţa decembrie din acest an. Pe piaţa din SUA, petrolul de tip WTI Crude (West Texas Intermediate) s-a depreciat până în apropierea celui mai redus nivel din ultimii doi ani şi patru luni după ce Goldman Sachs Group Inc. s-a alăturat altor bănci şi a redus previziunile privind preţurile aurului negru, pe fondul grijilor despre faptul că rezervele depăşesc cererea. De asemenea, şi petrolul de tip Brent s-a depreciat pe plan extern.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de numai 6 pe scadenţa decembrie. În raport cu aceasta, moneda unică avansa cu 0,32% faţă de dolar şi era cotată la 1,71000 USD.

În sectorul derivate pe acţiuni americane s-au tranzacţionat, până la ora 16.45, derivatele pe acţiunile Apple Inc. Cotaţia unei acţiuni valora 105,10 dolari, preţ în scădere cu 0,11%. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie era de 20.

Pe piaţa spot administrată de operatorul sibian nu s-au înregistrat tranzacţii.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb