SIBEX Preţul futures al petrolului continuă să urce

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 august 2013

Prima jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii a indicat o uşoară scădere de intensitate comparativ cu ziua anterioară. Reculul era unul firesc după ce marţi s-a consemnat cel mai bun volum zilnic din acest an de până acum, cu 4001 contracte futures. La ora 17.00, numărul contractelor încheiate era de 1248 iar valoarea aferentă acestora de peste 16 milioane lei. Deşi mai scăzut decât în ziua anterioară la aceeaşi oră, nivelul de lichiditate era unul foarte bun, pentru numai şapte ore de tranzacţionare, indicând un interes peste medie. Acesta se datora situaţiei externe, în care criza din Siria ocupă prim-planul şi generează importante mişcări pe pieţele financiare. În acest sens, se observă în special aprecierea cotaţiei petrolului.

La Sibex, în sectorul derivatelor pe mărfuri se detaşau speculaţiile pe preţul aurului negru. Numărul contractelor DEOIL_LSC pe scadenţa octombrie era de 161. Cotaţia petrolului continua să se aprecieze, fiind estimată la 109,42 USD/baril, preţ cu 0,39% peste nivelul de la închiderea de marţi. Futures-ul de la Sibiu era corelat cu evoluţia externă, petrolul WTI (West Texas Intermediate) urcând la cel mai înalt nivel din mai 2011 încoace, în vreme ce, la Londra, petrolul Brent a ajuns la maximul din şase luni. Creşterea este determinată de criza siriană, care alimentează teama privind scăderea rezervelor de petrol, în contextul unei aprovizionări deficitare.

Cel mai tranzacţionat produs după prima parte a sesiunii era însă perechea euro/dolar. Se observau 508 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa septembrie. Evoluţia euro de la Sibex era una "roşie" şi, la ora menţionată se observa o scădere de 0,55% faţă de rivalul său american, la o cotaţie de 1,30710 dolari. Şi pe plan extern moneda americană câştiga teren faţă de euro. Aprecierea dolarului se datora faptului că investitorii caută plasamentele de siguranţă, în contextul iminentei intervenţii militare a SUA şi a aliaţilor săi, în Siria.

Pe locul secund în top, dar foarte aproape de lider, se afla derivatul pe indicele Dow Jones. Acesta era bine poziţionat pentru a reveni pe prima poziţie în partea secundă a zilei. Numărul contractelor DEDJIA_RON pe scadenţa septembrie era de 430. După deprecierea agresivă din şedinţa precedentă, cotaţia futures a indicelui se afla pe plus la Sibiu. La ora 17.00, indicele era estimat la 14.755 de puncte, în urcare cu 35 de puncte. Pe piaţa futures americană fluctuaţiile au fost destul de reduse, investitorii aşteptând raportul privind vânzările de case.

Dintre produsele futures pe preţul aurului se remarca SIBGOLD pe scadenţa august, cu 46 de contracte. Preţul mentalului nobil se aprecia 10,5 dolari, la 1425,2 dolari/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb