SIBEX Primăvara se lasă aşteptată la bursa sibiană

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 martie 2016

La Sibex, prima şedinţă din martie nu a schimbat deloc registrul şi nu a adus "primăvara" din perspectiva lichidităţii derivatelor, care se menţine în zona gri. Conform datelor de la ora 18.00, se înregistrau doar 10 contracte futures, cu o valoare de 160.126 de lei.

Totuşi, "verdele" nu lipsea cu desăvârşire de la bursa sibiană, evoluţia pozitivă a cotaţiei Dow Jones pe scadenţa martie aducând o notă timidă de optimism. Mai exact simbolul DEDJIA 16C, care urmăreşte evoluţia indicelui american pe scadenţa din această lună, era estimat la 16.690 de puncte, în urcare cu 157 de puncte faţă de preţul de referinţă (start of day price) (1), calculat de ATHEXClear la 16.533 puncte. Comparativ cu preţul de închidere de la Sibex consemnat în ultima sesiune a lunii trecute, cotaţia câştiga 290 puncte. Numărul contractelor realizate pe acest simbol era de 7. În schimb, pe scadenţa iunie, DEDJIA 16F pierdea 97 de puncte faţă de start of day price (16.617 puncte), pe un volum de numai 2 contracte, fiind cotat la 16.520 de puncte.

Pe piaţa futures sibiană se mai consemna şi un contract pe cursul euro/dolar pe scadenţa martie (EUUSR 16C). Moneda comună era estimată la 1,0883 dolari, în minus cu numai 0,04% faţă de "start of day price" (1,0887 USD). Raportat la închiderea din 29.02, euro creştea timid, cu 0,03%.

Pe piaţa spot nu s-a consemnat nicio tranzacţie cu acţiuni.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 18.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb