SIBEX Problemele de lichiditate continuă pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 august 2012

Speculatorii de pe piaţa Sibex au continuat să stea departe de acţiune la debutul săptămânii. Interesul scăzut a condus la o lichiditate redusă, la ora 16.15 totalul fiind de numai 519 contracte. Valoarea tranzacţiilor se situa la puţin peste 5 milioane lei. Tendinţa cotaţiilor era una de apreciere pentru derivatele pe produse externe. În schimb, euro se afla pe minus raportat la leu.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, nivelul speculaţiilor din prima jumătate de şedinţă a fost ceva mai intens comparativ cu restul produselor. La ora 16.15 se înregis-trau 252 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Moneda unică câştiga 0,39% faţă de dolar şi era cotată la 1,23440 USD. Pe pieţele valutare externe moneda comună s-a apreciat pentru prima dată în cinci zile faţă de dolar, după ce Italia a atins ţinta fixată la o licitaţie de facturi. Speculatorii de la Sibex au mai tranzacţionat şi perechea yen japonez/euro, dar lichiditatea era redusă, de numai 13 contracte pe scadenţa septembrie. Euro creştea cu 0,37% la 96,6 yeni. Şi pe pieţele externe moneda unică a stopat un declin de trei zile faţă de yen ca efect al vânzării de bonuri de tezaur de 9,9 miliarde de euro de către Italia, chiar dacă opinia specialiştilor este că achiziţia de obligaţiuni nu va rezolva dificultăţile Spaniei şi Italiei.

Tot pe segmentul derivate valutare, dar pe perechea euro/leu se observau 16 contracte pe scadenţa septembrie şi 46 pe decembrie. Pe termenul de luna viitoare euro scădea cu 0,77% faţă de leu şi era cotat la 4,53 lei. Pentru decembrie, moneda unică pierdea 0,33% şi era estimată la 4,57 lei. Pe piaţa cash leul traversează o etapă favorabilă, BNR afişând un curs de 4,5307 lei pentru o monedă comună, în urcare cu 0,19% faţă de cursul de vinerea trecută. "Banca Naţională a aplicat o succesiune de intervenţii indirecte pe piaţă şi a reuşit să ducă euro cu 2,5% mai jos faţă de maximul recent, situaţie care a mai redat oarecum încrederea în leu. Totuşi, îngrijorările rămân" a comentat un broker.

Pe segmentul indici, cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană se afla uşor pe plus după aproape şapte ore de tranzacţionare. Aprecierea era însă una redusă: doar un punct pe scadenţa septembrie, la o cotaţie de 13.141 puncte. În SUA, preţul futures al indicelui înregistra variaţii reduse după ce un raport a indicat că economia Japoniei a înregistrat o încetinire mai mare decât prognozele.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni autohtone, simbolul DESIF5 septembrie atrăgea 38 de contracte. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 creştea cu 0,84% şi valora 1,2800 lei cu circa jumătate de oră înainte de închidere. Pentru derivatele pe acţiuni autohtone închiderea are loc la ora 16.50.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb