SIBEX Produsele futures externe, baza speculativă a pieţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2013

Lichiditatea de pe piaţa Sibex a urmat un traseu ascendent în prima săptămână din aprilie, crescând de la o şedinţă la alta. După două sesiuni cu interes foarte redus, consemnate luni şi marţi, speculatorii au revenit puternic pe piaţă de la mijlocul săptămânii. Ei au rămas conectaţi la un ritm susţinut pentru ultimele trei şedinţe, în care volumul a trecut de fiecare dată de pragul de 2000 de contracte, apropiindu-se chiar de 3000 în şedinţa de vineri când, prin cele 2918 contracte realizate, s-a consemnat cel mai bun nivel de lichiditate din ultimele 15 şedinţe şi al treilea într-un top de la începutul anului. Per total, în intervalul 1-5 aprilie, jucătorii au încheiat puţin peste 9.000 de contracte. Produsele futures externe au fost din nou baza speculativă a pieţei.

Segmentul indici a furnizat cele mai numeroase contracte, prin simbolul DEDJIA_RON cu scadenţa iunie. Acesta a atras 1546 de contracte. Cotaţia indicelui a închis în scădere cu 41 de puncte, la 14.493 de puncte. Scăderea a fost corelată cu declinul indicilor pe bursa de la New-York. Indicii reprezentativi americani s-au depreciat, după ce datele economice au indicat că numărul noilor locuri de muncă create în economie în luna martie a reprezentat doar jumătate din cât au estimat economiştii.

Pe segmentul valutar, sesiunea din 5 aprilie a adus 740 de contracte pentru perechea euro/dolar. Moneda unică europeană a crescut, participanţii estimând o cotaţie de 1,3021 USD/euro pentru scadenţa iunie, în creştere cu 0,55%. Şi pe plan extern dolarul s-a depreciat faţă de euro, scăzând la cel mai mic nivel din mai mult de o săptămână faţă de acesta. Slăbirea monedei americane a fost cauzată de ştirile proaste din piaţa muncii, situaţie care a alimentat speculaţiile despre încetinirea creşterii celei mai mari economii a lumii. A fost cea de-a treia zi consecutivă de scădere a dolarului faţă de euro, pe fondul pariurilor că numărul scăzut al locurilor de muncă va accentua determinarea FED de a menţine achiziţiile de obligaţiuni pentru stimularea creşterii economice.

Derivatele pe aur au ocupat locul trei în topul produselor tranzacţionate vineri, cu 286 de contracte SIBGOLD aprilie şi 73 de contracte SIBGOLD_RON aprilie. Pentru ambele produse uncia a avansat consistent, câştigând câte 25,7, respectiv 26,8 dolari şi închizând la 1579,9, respectiv 1581,1 USD/uncie. Tot pe segmentul mărfuri s-a tranzacţionat şi derivatul pe preţul petrolului, cotaţia barilului crescând cu 0,16%, la 93,2 USD. Numărul contractelor DEOIL_LSC pe scadenţa mai a fost de 157.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb