SIBEX Recordurile istorice atinse de indicii din SUA au trezit speculatorii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2013

După ce speculatorii futures s-au trezit din letargie în partea a doua a şedinţei de miercuri, pe fondul influenţei pozitive din SUA, piaţa pare că a mai prins ceva viaţă, activitatea fiind menţinută la un nivel promiţător şi în prima jumătate a şedinţei de joi. La ora 16.15 se observau deja aproape 500 de contracte cu o valoare de 5,4 milioane de lei, speculatorii aşteptând deschiderea de la NYSE care, de obicei, dinamizează tranzacţiile. Astfel, şansele de îmbunătăţire a lichidităţii erau destul de importante. "Prima jumătate a şedinţei de joi nu a semănat deloc cu ceea ce se întâmplase miercuri pe acelaşi interval orar, când piaţa părea părăsită. Speculatorii au găsit resurse în ştirile şi evoluţiile externe pentru a reveni cât de cât pe piaţă. Dar volumul este în continuare unul insuficient pentru o bursă de derivate în adevăratul sens al cuvântului", crede un broker. În ceea ce priveşte cotaţiile, direcţia de bază era una pozitivă.

Pe segmentul derivatelor valutare se detaşau plasamentele pe evoluţia cursului euro/dolar. Jucătorii au mizat pe moneda europeană, aceasta înregistrând o creştere de 0,42%, la 1,35480 USD, pe scadenţa decembrie. Numărul de contracte era 140. Se specula şi pe scadenţa martie de anul viitor, un euro fiind estimat la 1,35100 USD, în urcare cu 0,22%. Volumul era însă mai mic: doar 25 de contracte.

Cu o zi înainte de finalizarea scadenţei septembrie, pentru Dow Jones se observau 89 de contracte, conform datelor de la ora 16.15. Cumpărătorii speculau aprecierea Dow Jones care câştiga 35 puncte şi era cotat la 15.669 puncte. Pentru scadenţa decembrie, care va deveni în scurt timp cel mai apropiat orizont de plasament speculativ, numărul contractelor era de 20 iar cotaţia creştea cu 59 de puncte, la 15.649 puncte. În SUA, futures-ul a crescut, semnalând noi recorduri pentru indicii reprezentativi la NYSE, după maximele atinse miercuri. Optimismul se baza pe faptul că FED s-a abţinut în mod neaşteptat de la tăierea stimulentelor monetare.

În sectorul derivatelor pe mărfuri se specula pe creşterea aurului, metalul nobil fiind tranzacţionat pe scadenţa octombrie. Se observau 86 de contracte SIBGOLD şi 28 de contracte SIBGOLD_RON. Pe acelaşi sector, sesiunea de joi a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractul futures DEOIL_LSC, scadenţa octombrie. Poziţiile rămase deschise după ora 19.00 vor fi lichidate de către Casa Română de Compensaţie în cursul zilei de 20 septembrie (n.r. - azi).

Activitatea s-a consemnat şi pe segmentul spot unde, până la ora 16.15 se înregistrase o tranzacţie cu 30.000 acţiuni Sibex. Cotaţia unui titlu creştea cu 5,26% la 0,6 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb