SIBEX Rezervorul de speranţă aproape a secat la bursa sibiană

D. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 ianuarie 2017

La fel ca în şedinţa de la debutul săptămânii, în prima jumătate a sesiunii de marţi de la Sibex participanţii nu s-au înghesuit la tranzacţionare, profilându-se o sesiune dezamăgitoare. Până la ora 17.45 aceştia au încheiat doar 27 de contracte futures cu o valoare de 116.361 de lei. În condiţiile date şi ţinând cont că, după doi ani dezamăgitori, rezervorul de speranţe al acţionarilor este aproape de a seca, absorbţia Sibex de către Bursa de Valori Bucureşti pare singura variantă a operatorului de piaţă din Sibiu al cărui management nu a putut identifica soluţiile pentru dezvoltarea activităţii. Dovadă în acest sens stau recentele hotărâri de la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Sibex, care au aprobat de principiu fuziunea cu BVB şi s-au manifestat favorabil desfiinţării Depozitarului Sibex.

Resortul sau mai degrabă reflexul care-i determină pe câţiva participanţi să fie încă activi a funcţionat totuşi şi marţi, în primele opt ore ale zilei consemnându-se speculaţii cu preţul futures al aurului, cu cel al cursului euro/dolar şi cu valoarea Dow Jones.

Cele mai multe contracte, mai exact 20, se observau pe derivatul care are ca activ suport aurul. Uncia şi-a continuat evoluţia pozitivă şi, conform datelor de la ora 17.45, cotaţia GOLD 17B (n.a. - scadenţa februarie 2017) valora 1183,6 dolari, în urcare cu 4,5 USD faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), stabilit de ATHEXClear la 1179,1 USD. Raportat la închiderea de luni, aurul creştea cu 7,4 USD.

Pentru derivatul liră euro/dolar se înregistrau 5 contracte iar moneda unică europeană era cotată la 1,0615 USD, în minus cu 0,22% faţă de "start of day price", calculat la 1,0638 USD.

Pe derivatul care urmăreşte indicele Dow Jones, se consemnau doar 2 contracte pe scadenţa martie, anul curent. "Pariurile" indicau o cotaţie de 19.807 puncte, cu 154 de puncte sub "start of day price" (19.961 puncte). Faţă de închiderea de luni, cotaţia futures pierdea 83 de puncte.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stiyi vorba aia, de doi bani sperante...ca Roamania va avea o piata de derivate matura, cu volume, participanti, unde sa poti face altceba decat speculatie de nivel de colt de strada...operatiumi de arbitraj sau protective...Au fost ani in care se putea..cand erau profesionisti la Sibex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb