SIBEX Scăderile ample au dus la creşterea volumului de contracte

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 septembrie 2016

La Sibex, debutul săptămânii părea să dea speranţe pentru o evoluţie mai consistentă din perspectiva lichidităţii, datele de la jumătatea zilei fiind mult peste toate şedinţele de până acum din septembrie. Concret, datele de la ora 16.45 indicau 80 de contracte futures cu o valoare de aproape 1,22 milioane de lei, rezultat obţinut pe fondul unor scăderi ample. După o serie de sesiuni mai puţin reuşite, derivatul pe Dow Jones puncta semnificativ cu un total de 63 de contracte, detaşându-se de restul produselor tranzacţionate. În aceste condiţii, perspectivele pentru ca partea secundă a şedinţei să aducă o prezenţă şi mai solidă a jucătorilor pe acest produs erau deschise, ţinând cont că se tranzacţionează în paralel cu piaţa americană, de unde participanţii beneficiază de informaţii calde şi îşi pot astfel adapta din mers strategiile speculative. Din totalul menţionat, scadenţa septembrie totaliza 53 contracte DEDJIA iar cotaţia estimată se situa la 18.022 de puncte, după o scădere de 65 de puncte faţă de "start of day price"[1], calculat de ATHEXClear la 18.200 de puncte. Comparativ cu închiderea din ultima şedinţă a săptămânii trecute, se înregistra o depreciere de 178 de puncte. Pentru decembrie se observau 10 contracte DEDJIA 16L iar cotaţia se situa la 17.860 puncte după o depreciere agresivă de 324 de puncte comparativ cu "start of day price" (18.221 puncte) şi de 361 puncte în balanţă cu închiderea anterioară. Direcţia negativă reflecta şi evoluţia de pe pieţele externe unde vânzările ample au fost determinate de reînnoirea posibilităţii ca Rezerva Federală Americană să mărească dobânda de referinţă dar şi de faptul că Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei ar putea încetini eforturile lor de relaxare a politicii monetare.

Derivatul pe preţul unciei de aur era la rândul său prezent în statistica zilei cu 10 contracte GOLD 16J (scadenţa octombrie). Grecii de la ATHEXClear au stabilit o cotaţie de referinţă (start of day price) de 1339,2 USD în urcare faţă de închiderea de vinerea trecută. În raport cu aceasta uncia, era însă estimată la 1328,8 dolari, în scădere cu 10,4 USD. Raportat la închiderea de vineri 9 septembrie, cotaţia pierdea 1,6 dolari.

Se mai înregistrau 7 contracte pe derivatul care are ca activ suport cursul euro/yen japonez. Cotaţia unei monede comune era estimată la 114,4 dolari, în minus cu 1,26% faţă de "start of day price" (115,86 USD).

Pe segmentul de piaţă spot administrat de Sibex nu se înregistra nicio tranzacţie[2].

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb