SIBEX Scăderile ample au impulsionat speculaţiile

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2012

La Sibex, a devenit o obişnuinţă ca prima jumătate a şedinţelor de tranzacţionare să fie caracterizată de prudenţă, pentru ca apoi intensitatea să crească în cea de-a doua parte, când se tranzacţionează simultan cu bursa americană. După acest scenariu s-au desfăşurat primele două şedinţe din această săptămână. Deşi era plauzibilă o continuare după acelaşi tipar, sesiunea de miercuri a adus o schimbare, înregistrându-se o creştere a intensităţii speculaţiilor în prima jumătate a zilei. Până la ora 16.15, numărul contractelor încheiate era de 3600 cu o valoare de aproape 35 milioane de lei, lichiditate mult în creştere comparativ cu ziua anterioară, la aceeaşi oră. Plasamentele erau realizate în condiţiile unor deprecieri ample.

Cu 1274 de contracte pe scadenţa iunie derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionat în lei, era cel mai lichid. Moneda unică avea o direcţie negativă, pierzând 0,87%, până la 1,3121 USD. Pe pieţele valutare internaţionale euro s-a devalorizat pentru a treia zi la rând, reducerea cererii la licitaţia de obligaţiuni din Spania readucând în centrul atenţiei îngrijorările privind capacitatea de luptă pentru depăşirea crizei financiare. În acelaşi timp, dolarul şi yenul s-au apreciat faţă de majoritatea valutelor de referinţă iar acţiunile s-au depreciat pe toate pieţele.

Următorul în top era derivatul pe Dow Jones, cu 1166 de contracte pe scadenţa iunie. Preţul de cotare se situa la 13.021 de puncte, observându-se o scădere de 111 puncte. Pentru scadenţa septembrie, cotaţia DEDJIA_RON de la Sibex se afla tot pe scădere, dar cu 98 puncte, valorând 12.966 puncte. Numărul contractelor era de circa 100. În SUA, preţurile futures scădeau după ce Spania a vândut miercuri la o licitaţie mai puţine obligaţiuni decât era preconizat. În acelaşi timp, investitorii americani aşteptau un raport care ar putea indica o încetinire a serviciilor din industrie.

Şi interesul pentru speculaţiile cu aur era mai bun, la ora 16.00, înregistrându-se 590 de contracte SIBGOLD aprilie şi 426 de contracte SIBGOLD iunie. Pentru aprilie, cotaţia unciei scădea cu 22,1 USD, la 1621,8 dolari iar pentru iunie cu 28,9 USD, la 1619,7 dolari. Pe plan extern preţul aurului a scăzut cu un procent miercuri după ce informările privind şedinţa FED au evidenţiat ca improbabilă aplicarea unor noi stimulente financiare, în condiţiile în care economia SUA se îmbunătăţeşte gradual şi în care dolarul a cres-cut.

Pe segmentul spot se tranzacţionau derivatele SIF5, cotaţiile aflându-se pe minus pentru scadenţele iunie şi septembrie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb