Cotaţiile derivatelor de la Sibex au evoluat pe scădere în prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii. Această direcţie a venit în contextul influenţelor de pe pieţele externe. În Europa, indicii s-au depreciat după ce minutele publicate miercuri de FED au dezamăgit investitorii, care căutau noi semnale pentru măsuri de relaxare economică. Şi futures-ul pe indici din SUA respectiv acţiunile asiatice s-au depreciat joi, astfel că sentimentul dominant era unul de pesimism. Odată cu scăderile a crescut însă şi apetitul pentru speculaţii, lichiditatea fiind mult mai bună comparativ cu zilele anterioare, la aceeaşi oră. Mai exact, până la ora 17.00, numărul contractelor ajunsese la 3400 cu o valoare de 34 milioane lei.
Conform obişnuinţei, cea mai bună lichiditate se observa pe sectorul derivatelor pe indici. Vânzătorii au speculat de-a lungul a mai bine de şapte ore scăderea Dow Jones, înregistrată în contextul în care cotaţia futures a indicelui a avut o evoluţie negativă şi în SUA, pe fondul semnalelor de slăbire a economiei globale. Pentru scadenţa septembrie se observau aproape 1500 de contracte DEDJIA_RON, cotaţia indicelui pierzând 77 puncte, la 12.460 puncte. Pentru decembrie, numărul contractelor era de 61 iar cotaţia pierdea 105 puncte, valorând 12.395 puncte.
Scăderi ample se observau şi pe segmentul mărfurilor, unde aurul a fost tranzacţionat atât prin contractul SIBGOLD de o uncie cât şi prin cel de 10 uncii, având simbolul SIBGOLD_RON. Scadenţa urmărită de investitori a fost august. Au fost încheiate aproape 700 de contracte SIBGOLD, cotaţia pierzând 20 USD şi valorând 1556,7 dolari/uncie, respectiv 93 de contracte SIBGOLD_RON, cotaţia unciei situându-se la 1556,8 dolari, după o scădere de 12,3 USD.
Speculatorii interesaţi de evoluţia parităţii euro/dolar au fost şi ei activi încheind 641 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda unică a continuat să piardă teren faţă de dolar, în ton cu piaţa valutară internaţională. La ora 17.00, euro se deprecia cu 0,47% şi valora 1,21950 USD. Pentru decembrie, cotaţia monedei europene se cifra la 1,22020 USD, în minus cu 0,55%. Numărul contractelor era de 84.
Piaţa valutară a fost interesantă şi pentru speculatorii raportului euro/yen. Moneda niponă se afla în avantaj, euro pierzând 0,78% şi fiind cotat la 96,63 yeni pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de 169. Pe plan extern, yenul a atins cel mai bun nivel din aproape şase săptămâni faţă de euro, semnele de încetinire a creşterii economice globale susţinând cererea de yeni, datorată stabilităţii relative a acestei monede.
O a treia pereche valutară speculată la Sibex a fost liră sterlină/dolar, cu 100 de contracte pe scadenţa septembrie. Lira se deprecia cu 0,20%, la 1,5461 USD. Dolarul a avansat în raport cu toate valutele de referinţă cu excepţia yenului după ce Coreea de Sud a redus în mod neaşteptat ratele de dobândă. Euro a alunecat sub 1,22 USD pentru prima dată din iulie 2010.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.