SIBEX Semnale pozitive pentru cotaţia Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 martie 2013

După volumul de tranzacţionare bun înregistrat miercuri, speculatorii de la Sibex au continuat să păstreze un ritm asemănător şi în prima jumătate a şedinţei de joi. La ora 17.00 numărul contractelor era 1123 iar valoarea tranzacţiilor de aproape 15 milioane lei. Participanţii şi-au realizat strategiile în cadrului unei evoluţii mixte a cotaţiilor Dow Jones şi euro. Direcţia dominantă a fost însă cea "verde"., în condiţiile unor ştiri externe pozitive, cum ar fi creşterea neaşteptată a vânzărilor de retail din Germania pentru luna trecută respectiv deschiderea băncilor cipriote pentru prima dată după aproape două săptămâni.

Cel mai lichid derivat era în continuare DEDJIA_RON cu 824 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Pentru aceasta, cotaţia futures a indicelui creştea cu 59 de puncte la14.50 de puncte. În SUA, pe piaţa acţiunilor, s-au înregistrat iniţial variaţii modeste, după ce raportul privind evoluţia şomajului a indicat creşterea cererilor pentru indemnizaţii. Apoi evoluţia pozitivă s-a intensificat.

Speculaţiile pe cursurile valutare s-au realizat cu precădere pe perechea euro/dolar, care se remarca prin 185 de contracte pe scadenţa iunie. La ora 17.00 moneda unică era cotată la 1,28410 USD, în creştere cu 0,47% faţă de închiderea de miercuri. "Pentru euro, speculatorii aşteaptă semnale care să contureze evoluţia sa viitoare faţă de dolar şi alte valute de referinţă, în acest sens remarcându-se viitoarea întâlnire de politică monetară a Băncii Centrale Europene, programată pentru 4 aprilie, mai ales în contextul în care, din iulie 2011, dobânda de referinţă e ţinută la 0,75%", a explicat un analist financiar. Pe pieţele externe, moneda comună europeană s-a apreciat faţă de cea americană, dar a rămas în apropierea minimului din patru luni, fiind în continuare vulnerabilă la criza din Cipru. Pe acelaşi segment, se mai observau şi 6 contracte euro/yen japonez pe scadenţa iunie, moneda unică valorând 120,8 yeni, în creştere uşoară cu 0,03%. Pe pieţele externe, yenul era însă cel care se aprecia, pe fondul creşterii cererii pentru plasamente considerate de siguranţă.

Pe segmentul derivate pe acţiuni, lichiditatea a scăzut faţă de ziua anterioară la 57 de contracte pentru simbolul DESIF5 iunie iar pe cel al derivatelor pe mărfuri s-a speculat timid pe preţurile aurului şi petrolului. Cotaţia DESIF5 a scăzut cu 0,34% la 1,4750 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb