SIBEX Semne de astenie de primăvară pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 martie 2014

În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, nivelul de implicare a participanţilor de pe piaţa Sibex era unul în scădere comparativ cu ziua de miercuri. Cotaţiile derivatelor se aflau în majoritate pe "verde", fără o amplitudine deosebită, care să determine o reacţie a speculatorilor, astfel că aceştia păreau cuprinşi de astenia de primăvară. La ora 16.15 nu se înregistrau nici măcar 300 contracte, datele indicând 284 contracte. Valoarea tranzacţiilor era, la rândul ei. foarte mică: 4,16 milioane de lei. Interesul pentru speculaţii nu a fost potenţat ca în alte dăţi nici de deschiderea de la bursa de pe Wall-Street, care în perioada 10-28.03, datorită trecerii SUA la ora de vară, are loc la ora 15.00 (ora României). În aceste condiţii, piaţa funcţiona practic pe semnal de avarie, speranţele îndreptându-se către partea a doua a şedinţei.

Cea mai mare parte a volumului era asigurată, în mod firesc, de "jocurile" cu preţul futures al indicelui Dow Jones. Astfel, simbolul DEDJIA_RON martie se detaşa prin 156 contracte încheiate. Cotaţia indicelui creştea cu 15 puncte, la 16.363 de puncte, continuând timid pe linia pozitivă trasată miercuri. Aprecierea era susţinută şi de piaţa futures americană unde preţurile creşteau, indicele S&P 500 apropiindu-se la mai puţin de un procent de record. Speculatorii au aşteptat datele despre vânzările de retail din SUA şi despre evoluţia şomajului, necesare pentru a putea evalua dacă cea mai mare economie din lume şi-a revenit după iarna grea. Publicarea acestora a indicat creşterea vânzărilor cu amănuntul pentru prima dată în trei luni şi scăderea neaşteptată a şomajului. Cu toate acestea, ritmul speculaţiilor de la Sibex nu a înregistrat o îmbunătăţire.

După ce săptămâna trecută perechea euro/dolar tranzacţionată în lei a avut scadenţa martie, jucătorii interesaţi de acest produs s-au mutat pe orizontul investiţional iunie, devenit acum termenul cel mai apropiat. Numărul contractelor încheiate era de 93, iar moneda unică creştea cu 0,29% faţă de dolar şi era cotată la 1,39500 USD. De pe segmentul derivatelor valutare se mai tranzacţiona timid cursul liră sterlină dolar. Lichiditatea era derizorie, observându-se doar 8 contracte. Lira sterlină creştea cu 0,63%, la 1,6695 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb