SIBEX Sibex cu două feţe: dezamăgire pe piaţa futures, rezultat bun pe ATS

D.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 noiembrie 2016

La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii trecute a avut două feţe: una pozitivă, cu un rezultat bun pe sistemul alternativ de tranzacţionare şi una dezamăgitoare, prin prisma pieţei la termen. Pe ATS-ul administrat sesiunea a adus schimburi cu 3.385.274 de acţiuni Confecţii S.A Vaslui, reprezentând peste 5% din capitalul social. Într-un top al anului, rezultatul a urcat direct pe locul secund, după şedinţa din 19 mai, când aceeaşi societate punctase cu 5,9 milioane de acţiuni. Cotaţia unei acţiuni COVB a închis la 0,12 lei/acţiune, în staţionare.

În schimb, lichiditatea derivatelor a scăzut puternic datele cumulate pentru cele cinci şedinţe indicând numai 90 de contracte, cu peste 66% sub nivelul săptămânii anterioare. Această cădere agresivă a fost cauzată de risipirea efectului alegerilor din SUA, piaţa reintrându-şi treptat în matca obişnuită a pasivităţii.

La totalul menţionat, şedinţa de vineri a contribuit cu un volum de numai 7 contracte cu o valoare de aproape 23.000 lei. A fost cel mai slab rezultat al săptămânii, la egalitate cu şedinţa de marţi 15.11. Nivelul dezamăgitor al speculaţiilor de vineri a venit în condiţiile în care derivatul pe Dow Jones a fost ignorat de participanţi. În statistica zilei au punctat derivatul pe aur cu 5 contracte pe scadenţa decembrie, derivatul pe petrol cu un contract pe aceeaşi scadenţă şi derivatul pe cursul liră sterlină/dolar, tot cu un contract şi tot pe termenul de luna viitoare. Simbolul GOLD 16L, a fost cotat la 1205 dolari/uncie, depreciindu-se puternic cu 29,8 dolari în raport cu "start of day price"(1). Şi pe piaţa americană futures-ul pe aur şi-a continuat seria negativă, ajungând la cel mai slab nivel din ultimele 9 luni, în contextul în care întărirea dolarului şi creşterea aşteptărilor pentru anunţarea de către Banca Centrală Americană a unei majorări a dobânzii de referinţă la întâlnirea din decembrie au tras în jos preţul metalului nobil pentru a doua săptămână la rând. De altfel, preşedinta FED, Janet Yellen a declarat că o mărire a acesteia ar putea avea loc "relativ curând". Comentariile ei au venit pe fondul unor date economice puternice, care susţin în continuare probabilitatea unei creşteri a ratei.

Simbolul OILSC 16L a fost cotat la 45,28 de dolari, după o scădere de 0,14 USD faţă de "start of day price". Iar moneda britanică a închis la 1,2350 USD, după o variaţie negativă de 0,69%, ambele în raport cu cotaţia de referinţă de la deschidere.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb