SIBEX Sibex, martor pasiv la "roller-coster-ul" în care sunt prinse pieţele bursiere

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2016

După aproape jumătate din şedinţa de marţi, singurul produs tranzacţionat pe piaţa futures de la Sibiu era derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţele martie şi iunie. Volumul total era mic, cifrându-se la numai 9 contracte cu o valoare de 141.304 lei. Cel mai probabil deschiderea de la NYSE (ora României -16,30) urma să determine puţinii participanţi să mai încheie câteva contracte, dar speranţele ca volumul să crească semnificativ erau palide. Evoluţia cotaţiilor derivatului pe Dow Jones pe piaţa Sibex era una descendentă, dar situaţia nu părea a-i sensibiliza pe jucători.

Simbolul DEDJIA 15C care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones pe scadenţa martie 2016 totaliza 8 contracte, iar cotaţia sa se cifra la 15.725 de puncte, în minus cu 207 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţe de tranzacţionare (start of day price)(1), calculat de ATHEXClear la 15.932 de puncte. În comparaţie cu cotaţia futures a indicelui de la închiderea de luni, scăderea era de 132 de puncte. Pentru iunie se înregistra un singur contract DEDJIA 16F, iar cotaţia futures a indicelui valora 15.733 puncte, în minus cu 279 de puncte faţă de "start of day price" (16.012 puncte). "Este interesant de urmărit cum va evolua Dow Jones la NYSE pe termen scurt, în condiţiile în care pieţele par prinse în ultima vreme într-un roller coster greu de controlat, manipulat de evoluţia petrolului", a explicat un broker, care a adaugat că "din păcate Sibex nu este prinsă în acest joc, de unde ar fi putut rezulta atât o lichiditate ridicată şi, pe acest fond, şi oportunităţi speculative interesate". Astfel, Sibex este doar "un martor tăcut şi pasiv la acestă evoluţie, cele câteva contracte realizate fiind doar o furtună într-un pahar cu apă", a conchis acesta. Investitorii de pretutindeni speră că marii producători de petrol ar putea restrînge rezervele, fapt ce ar conduce la creşterea cotaţiei barilului şi ar aduce aprecieri şi pe pieţele de acţiuni. Între timp însă, în China, acţiunile s-au depreciat marţi cu peste 6%, la minimele din 14 luni, după ce cotaţia petrolului a scăzut în prima zi a săptămânii, fapt ce a declanşat un nou val de îngrijorare privind ecnomia globală şi a determinat vânzări masive pe pieţe. În pofida acestui climat, aşteptările pentru deschiderea de pe Wall-Street erau optimiste, în contextul în care urma un "val" de noi date precum şi pe fondul primei întîlniri din acest an a Băncii Centrale Americane (FED).(26-27.01).

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. C e martor ,este in coma ..indusa de actionari si manageri;are nevoie de popa si tamaie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb