Piaţa futures autohtonă a urmat tendinţa de pe bursele externe, animate de o stare de optimism. În Europa, indicele Stoxx Europe 600 şi-a extins cel mai bun început de an din 1998 încoace iar în SUA piaţa la termen semnaliza evoluţii pozitive. La ora 17.00, numărul contractelor încheiate era de 6425, volum uşor mai mic în comparaţie cu nivelul înregistrat zilele trecute la aceeaşi oră. Valoarea tranzacţiilor se situa la 35 milioane lei.
Cel mai tranzacţionat produs era aurul, cu 4154 de contracte SIBGOLD pe scadenţa februarie. În raport cu aceasta, cotaţia creştea cu 9,4 dolari, la 1749 USD pe uncie. Pentru contractul de 10 uncii cu simbolul SIBGOLD_RON, cotaţia creştea cu 7,6 dolari pentru scadenţa martie, până la 1745,1 dolari pe uncie. Numărul contractelor era de 444. Atracţia pentru metalul galben se justifică prin evoluţia acestuia de pe pieţele externe unde aurul a avut cel mai bun început de an din ultimele trei decenii, conform datelor din ianuarie. Aurul a crescut la Londra miercuri, după revenirea pe plus a euro, sub influenţa optimismului privind datele economice din Germania. Cumpărătorii de la Sibex au marcat randamente ridicate în prima lună din an în vreme ce vânzătorii nu au avut la îndemână decât limitarea pierderilor.
Pentru derivatul pe indicele Dow Jones se înregistrau 1271 de contracte pe scadenţa martie, cotaţia avansând cu 116 puncte, la 12.690 puncte. Futures-ul american a semnalat deschiderea pozitivă de pe Wall-Street, bursa new-yorkeză reacţionând pozitiv la datele care indică o creştere a producţiei la nivel global, semn al revenirii economice.
Pe piaţa valutară s-a observat o diversificare a speculaţiilor, pe lângă perechea euro/dolar, intrând în scenă şi cursurile euro/franc eleveţian şi liră sterlină/dolar. Derivatul EUR/USD_RON era în continuare cel mai speculat dintre perechile valutare, cu 778 de contracte. Moneda unică se aprecia cu 0,64%, urcând la 1,31560 lei. Euro creştea foarte uşor şi faţă de francul elveţian, find cotat la 1,2045. Din raportul liră sterlină dolar, mai puternică a ieşit moneda Regatului Unit, evaluată la 1,5790 USD, în avans cu 0,29%. Pe plan extern, euro a crescut faţă de dolar pentru prima dată în trei zile, pe fondul semnalelor că economia UE se stabilizeză, după ce indicele privind producţia a întrecut estimările analiştilor.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, DESIF5 a închis la 1,2850 lei/acţiune pentru scadenţa de luna viitoare, crescând cu 2,18%. Numărul de contracte a fost de 243. Şi la BVB acţiunea SIF 5 a continuat să urce, şi a adus un câştig de 2,34% deţinătorilor de titluri.
Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.