Cotaţiile derivatelor au fluctuat mixt în primele ore din şedinţa de la mijlocul săptămânii. Apoi, după prânz, scăderile au impus şi, la jumătatea programului de tranzacţionare, reprezentau tendinţa dominantă. În acest context, lichiditatea era una scăzută, numărul contractelor cifrându-se la 1500, iar valoarea lor la 18,6 milioane lei. Contextul extern era dominat de optimism în Europa şi Asia unde cotaţiile acţiunilor au crescut pe fondul speculaţiilor privind posibilitatea introducerii de către China a unor noi stimulente de creştere economică. În schimb, futures-ul din SUA a înregistrat variaţii modeste.
Cele mai multe plasamente de la bursa sibiană se menţineau pe sectorul derivatelor pe indici. Dow Jones a fluctuat, până la ora 16.15, între scăderi şi creşteri pe un culoar redus, de numai 39 puncte. Pentru scadenţa septembrie se observau 453 de contracte, cotaţia indicelui scădea cu 12 puncte, la 12.472 puncte.
Speculaţiile de pe piaţa derivatelor valutare au vizat în special trei cursuri de schimb: euro/dolar, euro/yen şi liră sterlină/dolar. Pentru paritatea euro/dolar se observau 352 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda unică pierdea teren faţă de dolar, direcţie vizibilă şi pe piaţa valutară internaţională. În cadrul acesteia, moneda comună s-a apropiat de minimul din ultimele două săptămâni şi jumătate faţă de moneda americană, după ce costurile de creditare în Italia au crescut. Cotaţia monedei comune pierdea 0,25% pe piaţa sibiană şi valora 1,24750 USD. Euro se deprecia la Sibex şi faţă de yen, după ce iniţial înregistrase creşteri. Acestea au dis-părut ca efect al aceleiaşi creşteri a costurilor de împrumut din Italia. La ora 16.15 moneda comună valora 99,33 yeni, în scădere cu 0,08%. Numărul contractelor euro/yen era de 254. Şi pentru cursul liră sterlină/dolar, cotaţiile au fluctuat mixt. La ora menţionată moneda din Albion scădea cu 0,26%, la 1,5588 dolari. Numărul contractelor era de 180.
Pe segmentul derivate pe aur, sesiunea din 27 iunie fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures SIBGOLD şi SIBGOLD-_RON, scadenţa iunie. Conform unui comunicat de pe site-ul operatorului de piaţă, "programul de tranzacţionare pentru aceste două tipuri de contracte s-a desf-ă-şurat între orele 9.45 - 12.25". Preţul de lichidare la scadenţă a poziţiilor rămase deschise este egal cu cotaţia A.M. de referinţă a aurului comunicată de London Gold Market Fixing Ltd. în ziua scadenţei. Ulterior, în cursul şedinţei de tranzacţionare, a fost făcută publică valoarea preţului de închidere pentru contractele menţionate, aceasta fiind de 1567.50 dolari/uncie. Închiderea poziţiilor rămase deschise pe activele menţionate va fi făcută de către Casa Română de Compensaţie înaintea deschiderii următoarei şedinţe de tranzacţionare. Pe acelaşi segment s-au înregistrat tranzacţii şi pe scadenţa august, observându-se 118 contracte SIBGOLD_RON. Cotaţia unciei scădea cu 10,3 dolari, la 1564,7 USD. Scadenţa august a devenit orizont investiţional scurt pentru speculatorii metalului nobil. Pe plan extern aurul se îndrepta, pentru a doua zi la rând, spre o evoluţie descendentă la Londra, temerile că dolarul se va întări faţă de euro ca efect al crize financiare din Europa afectând cererea de metal preţios ca plasament alternativ.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.