După lichiditatea redusă de miercuri, speculatorii au mărit puternic ritmul de tranzacţionare în penultima şedinţă a săptămânii. Interesul a revenit odată cu redeschiderea bursei americane, care dictează, de regulă, trendul pieţei sibiene, cel puţin din perspectiva celui mai căutat produs - derivatul pe Dow Jones. Totodată, apariţia unor noutăţi privind politica fiscală a UE şi a Chinei şi noile date din piaţa americană a muncii au contribuit la creşterea volumului. La jumătatea şedinţei, numărul total al contractelor încheiate pe toate activele tranzacţionate era de 4500 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 52,5 milioane lei.
Cotaţia futures a Dow Jones a fluctuat iniţial mixt, permiţând speculaţii rapide cu mize atât pe creştere cât şi scădere. Ulterior s-a impus o direcţie descendentă. Numărul contractelor era de aproape 3200 iar cotaţia scădea cu 45 puncte, la 12.793 puncte. Pe piaţa futures americană preţurile au urcat iniţial după ce China a redus dobânzile de referinţă şi după ce datele economice au indicat creşterea angajărilor de către companii, peste nivelul prognozat. Apoi, variaţiile s-au redus.
Pe segmentul valutar, cea mai tranzacţionată era perechea euro/dolar, pe scadenţa septembrie. Euro evolua puternic pe minus iar, aproape de ora 16.00, scădea cu pes-te 1% şi era cotat la 1,24050 USD, numărul contractelor fiind de 550. Pe pieţele externe euro s-a depreciat a doua zi la rând faţă de dolar, în condiţiile în care costurile de creditare ale Spaniei au crescut pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană va tăia rata de dobândă. Aceste speculaţii s-au adeverit, şedinţa BCE soldându-se cu tăierea dobânzii de referinţă la un minim record de 0,75%, după cum au anticipat 49 de economişti ai Bloomberg. De asemenea, reprezentanţii BCE au hotărât că, pentru prima dată, nu se va mai plăti nimic pentru depozitele overnight, în condiţiile în care criza datoriilor suverane ameninţă să ducă euro zona în recesiune. La Sibex, perechea euro/dolar se tranzacţiona şi pentru scadenţa decembrie, observându-se 91 de contracte şi o cotaţie de 1,24130 dolari pentru o monedă comună, în scădere cu 1,41%. S-au înregistrat tranzacţii şi pe cursul liră sterlină dolar. Moneda britanică pierdea 0,62%, valorând 1,5562 USD, pe un volum de 150 de contracte pe scadenţa septembrie. Tot dintre derivatele valutare se mai specula pe cursul euro/leu, mizându-se pe creşterea monedei comune cu 0,08% la 4,54 lei pe scadenţa septembrie, agitaţia politică afectând din nou moneda româ-nească.
Pentru DESIF5 volumul de trans-fer era de 177 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia DESIF5 scădea cu 0,36% la 1,1477 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 15.50.