SIBEX Speculatorii au mizat pe creşterea euro faţă de dolar şi yen

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 august 2012

După jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, majoritatea cotaţiilor futures aveau o evoluţie ascendentă. Excepţie făcea cotaţia futures a Dow Jones care a evoluat mixt. Speculaţiile realizate până la ora 16.00 totalizau 727 contracte. Jucătorii erau ceva mai activi comparativ cu acelaşi interval de timp al zilei precedente. Chiar şi aşa lichiditatea rămânea una modestă. Valoarea tranzacţiilor era şi ea redusă şi se situa la circa 8 milioane lei. Speculatorii aşteptau semnale de pe piaţa americană pentru a-şi intensifica activitatea.

Pe piaţa valutară s-au consemnat plasamente pe cursurile de schimb euro/dolar, euro/yen şi liră sterlină/dolar. Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 251 pe scadenţa septembrie. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,32 %, valorând 1,25570 USD. Pe pieţele valutare externe euro aproape a atins cel mai bun nivel din şapte săptămâni faţă de dolar. Creşterea s-a datorat speculaţiilor că Statele Unite ale Americii şi China vor relaxa politica monetară, fapt care va duce la creşterea cererii pentru valutele care evoluează mai bine când economia globală avansează.

Euro se aprecia pe piaţa sibiană şi faţă de moneda japoneză, fiind cotat la 98,71 yeni pe scadenţa septembrie, după o creştere de 0,46%, date valabile la ora 16.00. Numărul contractelor pe simbolul EUR/JPY _RON septembrie era însă mic: doar 13. Moneda unică europeană a crescut şi pe pieţele externe faţă de yen înainte de discuţiile germano-franceze pe tema crizei, care au loc la Berlin. Un număr de 92 contracte se observau şi pe perechea liră sterlină dolar. Moneda din Regatul Unit creştea cu 0,24% faţă de moneda americană, valorând 1,5902USD pentru scadenţa din toamnă.

Pe segmentul indici, cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană scădea la ora 16.00 cu 20 puncte valorând 13.125 puncte după ce, anterior a testat şi teritoriul pozitiv. Futures-ul din SUA, piaţă cu care Sibiul este de obicei corelat, a indicat variaţii modeste pentru indici. In SUA au fost publicate noi date privind piaţa muncii, numărul cererilor de ajutor de şomaj crescând la 372.000, cu 7000 peste nivelul estimat de analişti. Numărul contractelor era de 136.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri se detaşa simbolul SIBGOLD_RON pe scadenţa august, observându-se 50 de contracte. Preţul unciei creştea cu 9,4 cu dolari, la 1664,4.USD.

Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe DESIF5, cotaţia pe scadenţa septembrie crescând cu 0,60% la 1,3520 lei. Numărul contractelor era de 125.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb