În penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile derivatelor au înregistrat fluctuaţii în ambele sensuri pentru anumite produse. După ora prînzului, tendinţa de creştere a devenit predominantă iar culoarele de preţ s-au extins. Lichiditatea era una medie, la ora 17.15 numărul contractelor fiind de aproape 4000 cu o valoare de peste 44 milioane lei. În Europa, climatul a fost unul optimist, acţiunile crescând pe fondul speculaţiilor că politicienii de pe glob vor lua măsuri pentru revitalizarea creşterii economice. Creşterile s-au extins după ce China a redus ratele de dobîndă pentru prima dată din 2008, pentru a stimula creşterea economică.
După mai bine de jumătate de sesiune, derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat. La ora 17.15 cotaţia DEDJIA_RON iunie creştea cu 82 puncte, la 12.500 puncte. Numărul contractelor încheiate până la ora menţionată era de peste 1500. Pentru septembrie, creşterea era de 124 puncte, la 12.474 puncte dar pe un volum mai redus, de circa 500 de contracte. În SUA, cotaţiile futures au crescut ca efect al raliului înregistrat miercuri de S&P500. Totodată investitorii aşteptau discursul preşedintele Rezervei Federale Americane, Ben S. Bernanke mizând că acesta va da semnale pentru o nouă rundă de relaxare precum şi raportul privind cererile de şomaj, care a indicat o uşoară scădere. Bursa de la New York se afla pe plus după aproape o oră de la deschidere, ca efect al optimismului adus de măsura tăierii dobânzilor de politică monetară din China.
Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de de peste 700 pe scadenţa iunie şi 368 pe scadenţa septembrie. Cotaţiile au evoluat mixt iar la ora 17.15 moneda unică creştea uşor cu 0,02 faţă de dolar pentru scadenţa din această lună şi era cotată la 1,2760 USD. În raport cu termenul din toamnă se observa o depreciere de 0,05% şi o cotaţie de 1,2580 dolari. Pe pieţele valutare externe moneda comună creştea, apropiindu-se de maximul pe două săptămâni, direcţie alimentată de speranţele privind implementarea unor măsuri de stimulare economică. Pe piaţa sibiană a fost tranzacţionată şi perechea euro/yen japonez, pariurile indicând o monedă unică în creştere cu 0,55%, la 100,2 yeni. Numărul contractelor era de aproape 200 pe scadenţa iunie. Şi pe pieţele financiare externe euro s-a apreciat faţă de moneda din ţara soarelui răsare pentru a cincea zi la rând după ce rezultatele bune ale licitaţiilor de obligaţiuni guvernamentale din Spania au sporit încrederea că Europa poate limita extinderea crizei datoriilor.
Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone, simbolul DESIF iunie a atras 245 contracte. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 a crescut puternic, cu 3,08 %, şi a închis la 1,06 lei.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.