În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, speculatorii au stat cu ochii când pe mass-media, când pe piaţa derivatelor, urmărind noutăţile privind cazul Cristian Sima şi efectele acestora asupra activităţii investiţionale. Recenta sa demitere din funcţiile de Preşedinte - Director General al operatorului este o cauză în plus pentru agitarea spiritelor, pe o piaţă care oricum plătea deja tribut scăderii numărului de investitorii şi reducerii apetitului pentru risc. "Deşi conducerea proaspăt numită a operatorului a făcut precizări că la Sibex situaţia este sub control, simpla asociere a numelui Sibex cu o astfel de ştire aduce prejudicii credibilităţii companiei. Totuşi, până ieri, dl. Sima a fost preşedintele-director general al Sibex iar asta nu poate lăsa indiferenţi jucătorii care, după ce nu mai sunt atraşi de piaţă şi oferta ei, îşi pun acum întrebări şi asupra managementului de la bursa sibiană. Şi nu doar ei ci şi ceilalţi brokeri din piaţă", a explicat un broker.
Cu toate acestea, lichiditatea era una ceva mai bună comparativ cu acelaşi interval orar al zilei anterioare. La ora 16.45 numărul contractelor era de aproape 800 iar valoarea tranzacţiilor 9,13 milioane lei. Cotaţiile se aflau în majoritate pe plus. Speculatorii activi sperau într-un scenariu asemănător cu ziua de miercuri, când după o primă jumătate caracterizată de lipa unei direcţii clare, a doua parte a readus interesul.
Cu 474 de contracte încheiate până la ora 16.45 pe scadenţa decembrie derivatul pe Dow Jones era lider. Cotaţia indicelui estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA, corelându-se cu acesta. Preţul creştea cu 55 de puncte la 13.327 puncte. Creşterile de peste ocean au venit în contextul în care mai puţini americani decât arătau estimările au completat cereri de ajutor de şomaj săptămâna trecută. Numărul cererilor de şomaj a scăzut la 339.000, cel mai mic nivel din februarie 2008.
Pe piaţa valutară activitatea s-a concentrat pe perechea euro/dolar. Numărul contractelor încheiate era de aproape 200 pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,28%, la 1,29400 USD. Pe pieţele valutare externe, dolarul s-a depreciat faţă de euro după ce moneda comună a fost susţinută de speculaţiile că Spania va căuta şi va cere un fond de salvare. Concomitent, cererea de dolari, ca investiţie de siguranţă, s-a redus.
Dintre derivatele pe acţiuni, speculaţiile pe DESIF5 au predominat. Pentru DESIF5 decembrie s-au încheiat 49 de contracte. Cotaţia a închis la 1,3850 lei/acţiune, în minus cu 0,24%. Pentru DESIF5 martie 2012 s-au consemnat 23 de contracte şi o cotaţie 1,3808 lei/acţiune, în scădere cu 2,46%.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.