Dacă am compara piaţa de capital cu o şcoală, iar bursele cu orele de curs, am putea spune fără probleme că elevii au lipsit din nou de la "ora de derivate". O astfel de impresie a lăsat debutul săptămânii de tranzacţionare de la Sibex, care a fost unul mai mult decât neconvingător. Lichiditatea înregistrată după jumătate de şedinţă era foarte modestă, speculatorii fiind apatici, astfel că volumul se cifra la numai 164 de contracte. Valoarea tranzacţiilor era de 2 milioane lei. "Dacă speculatorii vor continua să fie absenţi, iar acest ritm se va menţine şi în partea a doua a zilei, este foarte posibil să asistăm la un record negativ", a declarat un broker. La nivelul produselor, derivatul pe indicele Dow Jones şi derivatul pe cursul euro/leu erau singurele care mişcau cât de cât piaţa şi scoteau sporadic jucătorii din amorţeală.
DEDJIA_RON decembrie atrăgea 68 de contracte, iar cotaţia se afla pe plus, câştigând 14 puncte. La ora 16.45 indicele era cotat la o valoare de 15.709 puncte. Nici piaţa futures americană nu sugera o evoluţie volatilă, atractivă pentru strategii, variaţiile fiind mici după ce acţiunile americane au înregistrat cea mai lungă perioadă de apreciere săptămânală din februarie încoace. În această săptămână investitorii vor aştepta cu interes rapoartele privind câştigurile din vânzările de retail, pentru a evalua nivelul cererii consumatorilor.
Pentru euro/dolar, numărul contractelor pe scadenţa de luna viitoare era de 52. Euro câştiga 0,35% şi era cotat la 1,34120 dolari, recuperând din pierderile de la finalul săptămânii trecute. "Evoluţia cursului euro/USD va fi influenţată în această săptămână de datele privind creşterea economică din euro regiune. Acestea ar putea arăta că revenirea se realizează dificil, fapt care justifică decizia BCE de reducere a dobânzii pentru a ajutarea economiei să revină pe propriile picioare", explică un analist financiar.
În sectorul derivate pe mărfuri interesul era foarte redus. Pe piaţa aurului se observau doar 12 contracte SIBGOLD şi 5 SIBGOLD_RON pe scadenţa decembrie. Preţul unciei scădea cu câte 2,4 şi 2,5 dolari, cotaţiile valorând 1284 respectiv 1283,5 USD/uncie. Pentru derivatele pe petrol se consemnau 8 contracte şi o cotaţie de 94,5 dolari/baril, în plus cu 0,16%.
Până la ora 16.45 nu se consemnaseră tranzacţii nici pe piaţa spot.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.
1. Bun titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2013, 09:23)
Cred ca nu-s doar absenti, vor ramane de-a dreptul repetenti.