SIBEX Speculatorii futures, atenţi la tensiunile din Ucraina

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 februarie 2014

După circa jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, numărul contractelor de la Sibex era de aproape 1.300 cu valoare de 11,4 milioane de lei. Dintre acestea, 664 de contracte erau reprezentate de închiderile de la scadenţa februarie pentru contractele SIBGOLD şi SIBGOLD_RON, astfel că numărul tranzacţiilor realizate direct pe piaţă era mult mai mic, semn al unei prudenţe a speculatorilor. În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor futures, Dow Jones şi euro faţă de dolar şi yen se aflau pe scădere, influenţate de pieţele externe, bursele din Europa şi futures-ul din SUA, indicând deprecieri, pe fondul escaladării tensiunilor din Ucraina. În schimb, la ora menţionată, aurul şi petrolul se apreciau. "Situaţia din Crimeea ţine investitorii de pe pieţe oarecum în tensiune, prin prisma posibilelor efecte negative ale accentuării crizei, şi nici futures-ul nu este ocolit de această atitudine", a explicat un broker.

Raportat la produsele tranzacţionate nu s-au consemnat surprize. Lider era DEDJIA_RON cu 410 contracte pe scadenţa martie, cotaţia sa înregistrând o depreciere de 11 puncte, la 16.171 de puncte.

Speculatorii interesaţi de evoluţia cursului euro/dolar au încheiat, până la ora 16.15, un număr de 116 contracte pe scadenţa martie. Cotaţia monedei comune scădea faţă de dolar cu 0,18%, fiind estimată la 1,36570 USD. Pentru scadenţa iunie volumul era mult mai mic: 16 contracte. Euro era estimat la 1,36510 USD, în scădere cu numai 0,07%. Speculaţii timide se observau şi pe perechea euro/yen japonez, numărul contractelor fiind de 32 pe scadenţa de luna viitoare. Moneda unică se deprecia şi faţă de cea din ţara soarelui răsare, dar cu 0,46%, la 139,4 yeni.

Raportat la derivatele pe mărfuri, piaţa nu i-a atras în mod special pe jucători în prima parte a zilei. Pentru derivatul pe petrol, scadenţa aprilie, jucătorii au luat pulsul cotaţiei, încheind 23 de contracte. Preţul unui baril era estimat la 102,72 USD, în creştere cu 0,21%. Nici pentru aur lucrurile nu stăteau diferit ca lichiditate, volumul fiind foarte mic, mai ales după scadenţă.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţă de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb