Situaţia privind interesul pentru speculaţiile cu derivate s-a schimbat radical la Sibex în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, odată cu înregistrarea unor puternice scăderi pentru Dow Jones, şi euro în raport cu dolarul. Jucătorii au fost mult mai activi comparativ cu sesiunea de luni iar lichiditatea din prima jumătate a zilei a depăşit consistent rezultatul consemnat în toată şedinţa anterioară. Mai exact, la ora 17.15, se înregistrau 1132 de contracte futures cu o valoare de aproape 12 milioane de lei, volumul fiind cu peste 42% mai mare faţă de cel de luni (n.r. - 797 contracte).
În mod firesc, la ora menţionată, cele mai multe speculaţii se observau pentru derivatul pe indicele Dow Jones, prin 970 de contracte pe scadenţa septembrie. DEDJIA_RON pierdea 56 de puncte şi valora 16.439 de puncte. Direcţia era una care respecta îndeaproape evoluţia de pe piaţa americană, unde după creşterile de luni, evoluţia indicilor reprezentativi era una "roşie", în contextul influenţei negative adusă de micşorarea estimărilor privind rezultatele financiare ale Target Corp precum şi în contextual în care investitorii au pus în balanţă datele mixte privind evoluţia sectorului serviciilor industriale din SUA şi China. "Participanţii au găsit în evoluţia preţurilor din prima parte a zilei suficiente motive să reacţioneze, fie pentru strategii noi pe vânzare, fie pentru a închide poziţii perdante pe cumpărare, fapt sugerat de scăderea numărului de poziţii futures", a explicat un broker.
Pe locul secund se afla derivatul care urmăreşte evoluţia parităţii euro/dolar. Numărul contractelor se ridica la 109 pe scadenţa septembrie şi 34 pe scadenţa decembrie. Moneda unică pierdea teren faţă de dolar pentru ambele termene. Astfel, pentru septembrie euro scădea cu 0,34%, la 1,1,33750 USD iar pentru decembrie cu 0,11%, la 1,34 USD. Pe plan extern moneda americană s-a apreciat în raport cu cea europeană, după ce rapoartele economice din SUA au indicat creşterea comenzilor industriale. De altfel indicele Bloomberg privind evoluţia dolarului (The Bloomberg Dollar Spot Index), a atins cel mai bun nivel al său din ultimele cinci luni.
În sectorul derivatelor pe mărfuri se specula timid, câteva tranzacţii înregistrându-se pe derivatul care urmăreşte evoluţia barilului de petrol. Numărul contractelor DEOIL_LSC septembrie era de 7 iar cotaţia estimată pentru aurul negru scădea cu 0,18% la 98,24 dolari.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.