Săptămâna a debutat cu scăderi la Sibex, conform datelor din prima jumătate a şedinţei. Lichiditatea nu era foarte ridicată, numărul contractelor încheiate până la ora 16.15 cifrându-se la circa 2900 cu o valoare de aproape 32 milioane de lei. Pe pieţele europene acţiunile au fluctuat, după alegerile din Grecia şi Franţa, în vreme ce futures-ul din SUA indica scăderi.
Derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat produs. Acesta s-a remarcat cu 1248 de contracte pe scadenţa iunie şi doar 33 pe scadenţa septembrie, realizate până la ora menţionată. Mizele au fost puse pe scădere rezultând o depreciere de 35 puncte, la 12.925 puncte pentru iunie respectiv de 33 puncte, la 12.857 puncte pentru septembrie. Direcţia era una conformă celei de peste ocean, unde futures-ul pe Dow scădea după ce alegerile din Grecia şi Franţa au readus o stare de nesiguranţă cu privire la capacitatea euro regiunii de a se opune crizei financiare. Totodată investitorii americani se aflau încă în procesul de "digestie" al rezultatelor slabe de vineri privind angajările.
Printre cele mai speculate produse futures se afla perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu 1020 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Preţul euro scădea cu 0,40% pe scadenţa scurtă, valorând 1,30400 USD. Şi pe plan extern moneda comună s-a depreciat, depăşind minimul ultimelor trei luni faţă de dolar, după ce Francois Hollande a fost ales Preşedintele Franţei şi după ce alegătorii din Grecia au înclinat balanţa politică înspre partidele care se opun măsurilor de austeritate, situaţii care au amplificat temerile că eforturile europenilor în lupta cu criza ar putea fi compromise.
O lichiditate ceva mai bună decât în mod obişnuit se observa pe derivatele SIF Oltenia, scadenţa iunie. Din tranzacţiile aplicate au rezultat 153 contracte. Cotaţia DESIF5 iunie era estimată la 1,3611 lei/acţiune, în scădere cu 2,08%.
Din sectorul mărfurilor se remarca derivatul pe aur având simbolul SIBGOLD cu de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Preţul unciei scădea cu 9.4 dolari, la 1636.3 USD pentru termenul de luna viitoare. Pe plan extern, metalul preţios s-a depreciat sub aceleaşi efecte ale alegerilor din Franţa şi Grecia, care au reflectat sentimentele anti-austeritate în creştere.
Au mai atras atenţia contractele pe pachetul Phoenix. Acestea era în număr de 50 pe scadenţa iunie. Contractul cu simbolul PHX reprezintă diferenţa dintre 10 x valoarea preţului de cotare al contractului futures GOLD şi valoarea preţului de cotare al contractului futures DJIA publicate de catre Chicago Mercantile Exchange. Cotaţia PHX creştea cu 0,49% la 3469 puncte.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.