În penultima şedinţă a săptămânii, cotaţiile futures au evoluat din nou mixt în prima jumătate a zilei. După volumul bun înregistrat miercuri, lichiditatea de joi se menţinea la un nivel promiţător. Speculaţiile realizate până la ora 17.15 au produs 1177 de contracte, Valoarea tranzacţiilor se situa la 16,25 milioane lei.
Raportat la produse, sesiunea nu a adus modificarea tiparului speculatorului de pe piaţa sibiană, al cărui interes gravitează mai mereu în jurul derivatelor pe Dow Jones şi euro/dolar. Jucătorii mai tatonau îndeaproape şi produsele derivate pe mărfuri, anume petrol şi aur.
La ora menţionată, cele mai multe contracte se înregistrau pe simbolul DEDJIA_RON, cu scadenţa septembrie. Numărul acestora era de 829. Cotaţia indicelui, estimată de participanţii de pe piaţa sibiană, evolua pe scădere şi pierdea 47 de puncte, valorând 15.452 de puncte. Speculatorii de la Sibiu erau pe aceeaşi lungime de undă cu futures-ul din SUA, care indica deprecieri, anticipând o direcţie negativă la NYSE după ce raportul privind şomajul a indicat că mai mulţi americani au completat cereri pentru ajutor de şomaj săptămâna trecută, totalul anualizat al cererilor ajungând la 343.000. "Investitorii de peste ocean se află în aşteptarea unor rapoarte economice favorabile care să ajute economia în cazul în care FED va reduce programul de achiziţii de obligaţiuni. În condiţiile în care acestea nu vin, pesimismul se manifestă pe pieţe", crede un broker. Pe segmentul valutar, predominau plasamentele pe cursurile de schimb euro/dolar. Pentru perechea care urmăreşte raportul dintre cele mai importante monede din lume, tranzacţionată la Sibex în lei, numărul contractelor încheiate era de 146 pe scadenţa septembrie. Cotaţia monedei comune valora 1,32300 USD, preţ în urcare cu 0,20%. Şi pe plan extern euro se aprecia uşor faţă de dolar.
Pe piaţa aurului lichiditatea era ceva mai bună comparativ cu ziua anterioară. Se tranzacţionau simbolurile SIBGOLD_RON pe scadenţa august şi SIBGOLD pe acelaşi termen, observându-se 64 şi 58 de contracte. Preţul unciei se aprecia uşor pentru ambele produse, câştigând doar câte 0,7 şi 3,1 USD şi valorând 1321,7 respectiv 1321,9 dolari. Se mai observau şi 28 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa septembrie. Cotaţia barilului pierdea 0,23% şi era estimată la 105,6 dolari.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.