SIBEX Speculatorii pariau pe un dolar mai puternic

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2014

Evoluţiile mixte au continuat pe piaţa futures de la Sibiu şi în sesiunea de la mijlocul săptămânii. La jumătatea zilei, preţul futures al Dow Jones înregistra creşteri, iar cel al euro se deprecia faţă de dolar. Acestea erau şi cele mai tranzacţionate produse după şapte ore de la deschidere. Lichiditatea totală înregistrată la ora 16.45 se cifra la peste 1.200 de contracte, iar valoarea echivalentă tranzacţiilor era de aproape 18 milioane de lei.

Cu circa 700 contracte încheiate pe scadenţa martie DEDJIA_RON se poziţiona în avantaj în "lupta" pentru prima poziţie în topul şedinţei. Cotaţia futures de la Sibiu a celui mai cunoscut indice american creştea cu 72 de puncte, la 16.365 de puncte. Această evoluţie a urmărit piaţa derivatelor pe peste ocean, unde futures-ul pe acţiuni înregistra creşteri, semnalând că, la NYSE, indicii îşi vor extinde aprecierea, după ce Banca Mondială a crescut perspectivele în ceea ce priveşte creşterea economică de pe mapamond.

Speculaţiile pe cursurile valutare au indicat o monedă unică în pierdere de viteză, raportul dintre aceasta si dolar dând câştig de cauză monedei americane. Pentru scadenţa martie anul curent, moneda unică scădea cu 0,58% şi valora 1,3600 USD, iar pentru iunie cu 0,54%, fiind cotată la 1,36010 USD. Numărul contractelor EUR/USD_RON era de aproape 400 pe termenul apropiat (n.r. - martie) şi de 44 pentru iunie. Intensitatea la tranzacţionare înregistrată în special pe termenul scurt a venit în contextul în care moneda americană a crescut şi pe plan extern faţă de euro, revenind de la minimul pe doi ani, după ce semnele de revenire a celei mai mari economii a lumii (n.r. - economia SUA) au alimentat speculaţiile că Banca Centrală Americană va continua să reducă stimulentele. Euro s-a depreciat, de altfel, faţă de majoritatea concurenţilor săi, după ce un raport din Germania a indicat că, în trimestrul patru din 2013, creşterea economică a încetinit.

Derivatul pe acţiunile SIF5 a fost din nou tranzacţionat, dar la un nivel modest: 21 de contracte pe scadenţa martie. Pentru aceasta cotaţia era estimată la 2.03 lei/acţiune în scădere cu 0.49%, conform datelor de la ora 16.45.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb