SIBEX Speculatorii, provocaţi de creşterea Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iulie 2014

După prima jumătate a şedinţei de marţi, lichiditatea bursei derivatelor era una de peste patru ori mai bună comparativ cu ziua precedentă, volumul înregistrat la ora 17.15 fiind de 732 de contracte cu o valoare de 9,71 milioane de lei Citind această afirmaţie, cineva mai puţin familiarizat cu piaţa futures sibiană, ar putea crede că este vorba despre o evoluţie spectaculoasă şi de investitori extrem de interesaţi de instrumentele derivate. Realitatea este însă cu totul alta, creşterea raportându-se la unul dintre cele mai slabe rezultate din acest an: 182 de contracte realizate luni. "După un rezultat dezastruos cum a fost cel de luni, o primă jumătate de şedinţă care să aducă un volum de peste 700 contracte este încurajatoare şi sugerează că există încă loc de revenire la rezultate bune, dacă nu pe mai multe din produsele disponibile, măcar pe derivatul pe Dow Jones. Valoarea la care se află acum acesta reprezintă marele punct de atracţie şi generează un fel de efervescenţă investiţională cu privire la ce se va întâmpla în continuare, efervescenţă care poate aduce acumulări de poziţii şi volume. Practic speculatorii sunt provocaţi să reacţioneze de creşterea Dow Jones", crede un broker.

Pe scadenţa septembrie simbolul DEDJIA_RON totaliza 375 de contracte. "Jucătorii" pariau pe creşterea preţului indicelui, cotaţia urcând cu 65 de puncte, la 17.065 de puncte. Aprecierea era susţinută de bursa americană, unde se consemna o direcţie pozitivă după ce raportările unor companii au depăşit estimările analiştilor.

Nu toate contractele care contribuiau la volumul zilei au fost rezultatul întâlnirii cererii cu ofertei direct pe piaţă, întrucât 160 de contracte DEOIL_LSC au rezultat în urma închiderilor de către CRC a poziţiilor rămase deschise pe scadenţa august, după ce luni a fost ultima zi de tranzacţionare pentru acest simbol, pe acest termen.

Dintre derivatele valutare, EUR/USD_RON, atrăgea 93 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia euro scădea cu 0,56%, la 1,34650 USD. Şi pe plan extern dolarul creştea, ajungând la cel mai bun nivel din opt luni faţă de moneda europeană, după ce creşterea pe termen scurt a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale din SUA a semnalat că FED va fi probabil nevoită să ridice ratele dobânzilor.

Deosebit de interesantă a fost şi evoluţia pe segmentul spot, unde se contura cea mai bună şedinţă din acest an, datorită celor 150.351 de acţiuni PPLI tranzacţionate pe ATS-ul Sibex. Cotaţia PPLI creştea cu 1,86% la 7,13 lei/titlu. Interesant este însă că cea mai mare parte din volum, mai exact 147.500 acţiuni, au fost tranzacţionate la un preţ de 6 lei/titlu într-un singur pachet.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb