SIBEX Speculatorii prudenţi, în aşteptarea ştirilor din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 octombrie 2013

După ce partea a doua a zilei de marţi a sugerat că speculatorii pot deveni mai activi, şedinţa de la mijlocul săptămânii a fost departe de a confirma revenirea la o lichiditate bună. Cel puţin aceasta era impresia lăsată de jucători după aproape jumătate de şedinţă. Numărul contractelor realizate până la ora 16.00 era de numai 275 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la aproape 3,5 milioane de lei. Cotaţiile evoluau mixt, înregistrându-se creşteri pentru derivatele pe Dow Jones şi euro faţă de leu respectiv scăderi pentru petrol, aur şi euro faţă de dolar. În condiţiile date, atractivitatea pentru produsele disponibile era redusă. După felul în care se desfăşura sesiunea, se evidenţia tendinţa participanţilor de a specula răzleţ, preferând să stea pe poziţii de aşteptare până la deschiderea pieţei americane şi de a reacţiona şi specula apoi în funcţie de evoluţia de peste ocean. De altfel, aceasta este o practică des folosită de jucătorii futures de la Sibex în ultima perioadă, mai ales de când baza speculativă este contractul pe indicele Dow Jones, secondat alternativ de euro/dolar, aur sau petrol.

Prin urmare, chiar în condiţii de interes scăzut, cel mai solicitat simbol era DEDJIA_RON, pentru care, pe scadenţa decembrie, se observau 132 de contracte. "Jucătorii" pariau pe aprecierea Dow Jones, înregistrată în contextul în care cotaţia futures a indicelui a avut o evoluţie pozitivă şi pe piaţa futures americană. La ora 16.00 cotaţia indicelui creştea la Sibex cu 18 puncte, la 14.735 puncte. În SUA, creşterile de pe futures au venit după o depreciere agresivă, de două zile, cea mai puternică din luna iunie încoace. Optimismul a apărut după ce Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama o va nominaliza pe Janet Yellen, actualmente vicepreşedinte al FED, la conducerea băncii centrale a Statelor Unite. De asemenea, un imbold au reprezentat şi datele mai bune decât aşteptările, privind profitul Alcoa.

În sectorul valutelor, speculatorii au încheiat, până la ora precizată, 59 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON pe scadenţa decembrie. Moneda comună scădea destul de puternic, cu 0,42%, valorând 1,35110 USD.

Se mai tranzacţionau şi derivatele SIBGOLD_RON şi SIBGOLD octombrie, remarcându-se câte 16 şi 10 contracte. Cotaţia unciei pierdea 16,3 şi 14,7 USD şi era estimată la 1.304,4 respectiv 1.308 dolari. Pentru derivatul pe petrol se observau 30 de contracte, iar cotaţia bariului pe scadenţa noiembrie scădea cu 0,11% la 103,49 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Modul "soft", in care prezentati activitatea SIBEX, ne face sa credem ca : 1. aveti actiuni la SIBEX.

    2. SIF-urile Va platesc reclama. 

    3.. Nu stiti despre ce vorbiti :) 

    Cel mai fericit...ar fi cazul 3 :)

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb