O nouă şedinţă de tranzacţionare, acelaşi tipar pe piaţa derivatelor administrată de Sibex. După ce speculatorii cresc ritmul de tranzacţionare în partea a doua a sesiunilor, "încălzindu-se", pe fondul ştirilor în SUA, aceştia se "răcesc" rapid în prima jumătate a sesiunilor următoare, când cu greu iniţiază strategii pe contractele futures. Este şi cazul penultimei zile a săptămânii când, după primele patru ore ale programului, numărul contractelor abia depăşise uşor pragul de 200, cu toate că, în a doua jumătate a zilei precedente lichiditatea, urcase la 1.568 de contracte. Până la deschiderea bursei de pe Wall-Street, au mai fost încheiate circa 80 de contracte, astfel că volumul consemnat joi la ora 16.30 era de numai 288 de contracte cu o valoare de 3 milioane lei.
Printre activele vizate de jucători se afla acelaşi grup de derivate pe produse externe care este format din indicele Dow Jones, cursurile valutare, aur şi petrol, şi care domină de regulă speculaţiile. Printre acestea se insinua şi derivatul pe acţiunile SIF Oltenia.
Pentru derivatul pe indicele Dow Jones se înregistrau 84 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia indicelui se aprecia cu 17 puncte la 15.237 de puncte. Futures-ul din SUA avea o evoluţie pozitivă şi semnala o revenire pe creştere a indicilor după cea mai lungă perioadă de scădere de anul acesta. Jucătorii aşteptau totodată publicarea indicatorilor despre piaţa muncii şi vânzările de case pentru a evalua ritmul de redresare economică din SUA. Rapoartele date publicităţii au indicat scăderea cererilor de şomaj şi un ritm de creştere economică rapid pentru trimestrul trecut, potenţând un oarecare optimism. Astfel, era pregătit terenul pentru o evoluţie ceva mai intensă a speculaţiilor în partea a doua a şedinţei de la bursa sibiană.
Pe piaţa derivatelor valutare de la Sibex, jucătorii au pariat pe perechea euro/dolar, respectiv euro/yen japonez. Numărul contractelor încheiate pe aceste produse era de 52 şi 22 pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune scădea faţă de dolar cu 0,20%. În schimb, euro creştea cu 0,24% în raport cu moneda japoneză şi valora 133,62 yeni.
Speculaţiile cu preţul petrolului au avut ca rezultat 35 de contracte după prima parte a sesiunii. Barilul era estimat la 103,22 USD, preţ în creştere cu 0,93%. Nici pe aur nu se înregistrau speculaţii consistente. Simbolul SIBGOLD_RON era cotat la 1.334,5 dolari/uncie, în scădere cu 2,1 USD, iar numărul contractelor era de 23.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.