La Sibex, în prima săptămână din 2015 lichiditatea a fost una redusă, înregistrându-se doar 1258 de contracte, debutul anului fiind unul slab. Speculatorii s-au dezmorţit greu după sărbători în contextul recentelor schimbări realizate de bursa sibiană prin implementarea unui nou sistem de tranzacţionare şi a noilor modalităţi de decontare. Acestea au avut ca efect, cel puţin temporar, scăderea nivelului de implicare atât din partea speculatorilor, cât şi din partea intermediarilor, care au preferat prin tranzacţiile efectuate, în număr mic, mai degrabă să testeze piaţa.
În contextul dat, şedinţa de vineri, 9 ianuarie, a fost cea mai bună din săptămâna menţionată, cu un total de 422 de contracte realizate şi o valoare echivalentă de aproape 7 milioane de lei. Ziua de vineri a mai confirmat şi faptul că derivatul pe Dow Jones a rămas principalul produs al pieţei, dar şi perioada mai puţin fastă a derivatului pe euro/dolar, care a pierdut mult teren în ultima perioadă sub aspectul volumului atras.
La închiderea sesiunii, simbolul DEDJIA 15C, care urmăreşte cotaţia futures a indicelui american pe scadenţa martie de anul curent, totaliza 371 de contracte, încheiate pe fondul unei direcţii negative a preţului. Cotaţia de la Sibiu a indicelui american a pierdut 340 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(-) şi 168 de puncte faţă de închiderea de joi, conform preţului de cotare de 17.639 de puncte. Şi numărul poziţiilor deschise s-a micşorat vineri, ajungând la 324.
Jucătorii au mai încheiat şi 50 de contracte futures pe simbolul OILSC 15B, care urmăreşte evoluţia petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa februarie. Evoluţia petrolului a fost una descendentă, cotaţia de la închidere fiind de 48,14 dolari pe baril, în minus cu 0,67% faţă de "start of day price" şi cu 0,12% faţă de cotaţia din sesiunea anterioară.
În afara derivatelor pe Dow Jones şi petrol, nu s-au mai înregistrat tranzacţii în şedinţa de vineri, pe nici un alt simbol disponibil pe piaţa sibiană.
(-) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.