După ce şedinţa de marţi a fost cea mai bună din ultimele şase la Sibex, ziua de miercuri nu a confirmat revenirea speculatorilor pe piaţă. Aceştia nu s-au înghesuit la tranzacţionare, reluându-şi starea de apatie. Astfel, semnalul de marţi privind o eventuală creştere a volumelor a fost unul fals. Ca urmare, datele înregistrate după jumătate din sesiunea de la mijlocul săptămânii indicau o lichiditate redusă, observându-se doar 450 de contracte, cu o valoare de 4,5 milioane lei. Majoritatea cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate se depreciau dar existau şi excepţii cum ar fi preţul futures al unciei de aur.
Raportat la produse, segmentul derivatelor valutare continuă să fie principalul furnizor de lichiditate din prima parte a şedinţelor de la bursa sibiană. Speculatorii care au pariat pe evoluţia cursului euro/dolar au încheiat 127 de contracte pe scadenţa septembrie, date înregistrate până la ora 16.30. Mizele au fost puse pe moneda americană care se întărea faţă de euro. Concret, moneda comună pierdea 0,28% şi valora 1,2432 USD. Pentru decembrie cotaţia monedei europene se cifra la 1,2460 USD, în minus cu 0,16%, scădere înregistrată însă pe un volum mult mai mic: doar 9 contracte. Speculaţiile pe cursul euro/yen s-au soldat cu 160 contracte pe scadenţa septembrie. Euro scădea cu 0,21%, la 98,56 yeni. Pe plan extern, atât dolarul cât şi yenul japonez s-au întărit, după ce Japonia a raportat pentru iulie un deficit comercial mai mare decât cel estimat, fapt care a subliniat fragilitatea economiei mondiale şi a impulsionat creşterea cererii pentru active mai sigure.
Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 64 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie. Vânzătorii speculau o scădere uşoară a Dow Jones, înregistrată pe fondul unei direcţii similare pe piaţa americană unde preţurile futures semnalizau o a doua şedinţă cu scăderi la NYSE, ca efect al creşterii deficitului comercial din Japonia. Tot în SUA, investitorii aşteptau publicarea minutelor privind ultima întâlnire a FED. Pe piaţa Sibex, cotaţia indicelui era estimată la 13.171 puncte, în minus cu 9 puncte.
Pe piaţa aurului, până la ora 16.30 au fost încheiate 38 de contracte SIBGOLD pe scadenţa octombrie şi 15 contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa septembrie. Uncia creştea moderat pentru ambele simboluri, acumulând 2,7 dolari respectiv 5,1 dolari, valorând 1642 şi 1642,5 USD.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul era redus. Pentru simbolul DESIF5 septembrie numărul contractelor era de numai 13 iar cotaţia creştea cu 0,14%, la 1,34719 lei/acţiune.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15. Cu excepţia contractelor futures pe acţiuni, pe piaţa futures a Sibex se tranzacţionează până la ora 23.15.