SIBEX Speculatorii uşor mai activi, dar încă în aşteptarea creşterii volatilităţii

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 noiembrie 2014

În prima jumătate din şedinţa de luni, participanţii de pe piaţa derivatelor de la Sibiu au fost mult mai activi comparativ cu evoluţia de săptămâna trecută. La ora 17.15 se observau 637 de contracte cu o valoare ce se apropia de 10,81 milioane lei, şansele ca lichiditatea să treacă de pragul de 1000 de contracte fiind destul de ridicate.

Cu toate acestea, puţine erau produsele care au intrat în jocul speculativ. Prin urmare, doar derivatul pe indicele Dow Jones se detaşa ca volum. Pentru acesta se observau 580 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Participanţii au speculat pe un culoar de 84 de puncte, iar la ora 17.15 se observa o creştere de 14 puncte, la 17.611 puncte. "Creşterea lichidităţii era urmarea directă a implicării directe a market-makerilor şi nu atât o revenire a jucătorilor mici, care continuă să prefere o atitudine de aşteptare", crede un broker.

În SUA se observa o evoluţie nehotărâtă, după ce S&P500 s-a căţărat la un nivel record săptămâna trecută şi în contextul în care înţelegerile dintre corporaţii au contrabalansat datele care au indicat intrarea în recesiune a Japoniei şi scăderea producţiei industriale din SUA.

Pe segmentul valutar, speculaţiile s-au concretizat în doar 35 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa decembrie. Moneda unică se deprecia cu 0,60%, la 1,24600 USD. Tot pe acelaşi segment se mai observau şi 6 contracte pe perechea euro/yen japonez, pe scadenţa decembrie. Yenul se deprecia cu 0,24%, la 145,25 yeni.

Jucătorii mai speculau şi pe segmentul derivate pe mărfuri, unde evoluţia petrolului, era din nou una negativă, după mai bine de şapte ore de la deschidere. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de doar 11, iar cotaţia produsului pierdea 0,63%, valorând 75,41 USD/baril. Pe plan extern, atât petrolul de tip WTI cât şi Brent se depreciau după ce în Japonia, cel de-al treilea consumator mondial de petrol al lumii, a intrat în recesiune.

Pe segmentul spot nu se înregistrase, până la ora 17.15, nicio tranzacţie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb