SIBEX Speculatorii, uşor mai activi pe piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 februarie 2017

La Sibex, prima jumătate din sesiunea de miercuri a confirmat faptul că derivatul pe aur este cel care ţine piaţa în viaţă, acesta generând din nou cea mai mare parte a volumului. Conform datelor de la ora 17.00, numărul total al contractelor era de 47 iar valoarea acestora se cifra la aproape 265.000 lei, menţinându-se ritmul uşor mai bun. Dintre acestea, 34 de contracte au fost încheiate pe simbolul GOLD 17B care urmăreşte cotaţia unciei de aur pe scadenţa februarie. Metalul nobil era cotat la 1238.5 dolari/uncie, în urcare cu 6.3 dolari faţă de "start of day price"(1), calculat de ATHEXClear la 1232,2 USD. Comparativ cu preţul de închidere de miercuri aurul câştiga 9 dolari. Şi pe pieţele futures externe s-a mizat pe creşterea aurului, în condiţiile în care incertitudinea geopolitică, cauzată de instabilitatea din Europa dar şi de incertitudinea cu privire la agenda politică a lui Donald Trump, ţine cotaţiile în jurul maximului din ultimele trei luni. Tot pe segmentul derivatelor pe mărfuri se consemna un contract pe derivatul care urmăreşte preţul petrolului. Revenit din şedinţa anterioară în atenţia participanţilor la piaţă după multe zile de absenţă, simbolul OILSC 17C (scadenţa martie) era cotat la 51,68 USD, în minus cu aproape un procent faţă de "start of day price" (52,20 USD). Raportat la închiderea precedentă barilul se deprecia cu aproximativ aceeaşi valoare.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones sesiunea de miercuri a "trezit" un interes timid, concretizat în 9 contracte pe scadenţa martie, încheiate pe fondul unei evoluţii negative. Aceasta era soldată cu un minus de 153 de puncte în balanţă cu "start of day price"(1), cotaţia cifrându-se la 19.980 de puncte. În ceea ce priveşte sectorul valutar, se observau 3 contracte pe cursul liră sterlină/dolar. Moneda britanică era cotată pentru scadenţa martie la 1,2538 USD, în scădere uşoară cu 0,03% faţă de cotaţia de referinţă (1,2542 USD) dar în urcare cu 0,55% faţă de nivelul de la închiderea de marţi.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb