SIBEX Speranţele privind creşterea lichidităţii, risipite rapid

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 noiembrie 2016

O singură zi a durat speranţa cu privire la creşterea lichidităţii de pe piaţa Sibex, efectul rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA risipindu-se la fel de repede cum a apărut. De altfel, pieţele s-au calmat încă de miercuri după ce, în prealabil, Asia şi futures-ul din SUA coborâseră vertiginos, pe fondul reacţiilor emoţionale. În aceste condiţii, în prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămânii, participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat modest, datele de la ora 17.15 indicând numai 15 contracte cu o valoare de circa 218.000 lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones puncta cel mai bine în statistica sesiunii, cu 7 contracte pe scadenţa decembrie 2016 şi 4 contracte pe scadenţa martie 2017. Cotaţia futures pe termenul apropiat era estimată la 18.678 puncte, în urcare cu 50 de puncte faţă de "start of day price" (18.628 puncte). Raportat la cotaţia de miercuri, DEDJIIA 16L înregistra o creştere de 247 de puncte. Pentru primăvara anului următor DEDJIA 17C era estimat la 18.618 puncte, după o scădere de 104 puncte faţă de start of day price"[1] (18.722 puncte). Totuşi, cotaţia creştea cu 108 puncte în balanţă cu închiderea de miercuri. Şi bursa de pe Wall Street a deschis pe plus joi, indicele Dow Jones stabilind un nou record intra-day, în condiţiile în care investitorii au pariat că preşedintele ales, Donald Trump, ar putea să schimbe din temelii politicile de austeritate, depărtându-se de acestea.

Se mai consemnau 3 contracte de derivatul care urmăreşte acţiunile E.ON AG, cotaţia futures a unui titlu fiind estimată la 6,40 euro, după o depreciere de 0,2% faţă de cotaţia de referinţă de la deschidere (6,4150 euro).

În sectorul derivatelor valutare se observa un singur contract euro/dolar pe scadenţa martie 2017, pentru care moneda unică era cotată la 1,0959 USD, în minus cu 0,92% faţă de "start of day price"(1,1061 USD)

Pe ATS-ul administrat de bursa sibiană nu se înregistrau tranzacţii.[2]

[1]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb