În prima jumătate a şedinţei de joi, speculatorii de la Sibex au adoptat un ritm de tranzacţionare foarte bun. La ora 17.15 numărul contractelor era de aproape 2000 iar valoarea tranzacţiilor de 23,64 milioane lei. Lichiditatea se îndrepta astfel spre nivelul record pe luna în curs, doar 800 de contracte fiind necesare pentru un nou maxim al volumului. Participanţii şi-au realizat strategiile în cadrului unei evoluţii mixte a cotaţiilor Dow Jones, pe un culoar generos între minim şi maxim. După şapte ore de la deschidere, direcţia dominantă a majorităţii cotaţiilor era însă una "verde", în condiţiile apariţiei unor ştiri externe pozitive peste ocean.
Cel mai lichid derivat era DEDJIA_RON cu 954 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Pentru aceasta, cotaţia futures a indicelui creştea cu 51 de puncte, la 15.346 de puncte. În SUA preţurile indicilor creşteau, Dow Jones înregistrând o revenire după cea mai mare scădere consemnată în patru săptămâni, în condiţiile în care creşterea economică şi raportul despre cererile de şomaj au impulsionat speculaţiile că FED va menţine eforturile de stimulare ca şi până acum. Mai exact, datele publicate au indiciat că economia a crescut cu o rată anualizată de 2,4% în primul trimestru, nivel sub estimarea de 2,5%.
Speculaţiile pe cursurile valutare s-au realizat cu precădere pe perechea euro/dolar, care se remarca prin 373 de contracte pe scadenţa iunie şi 73 de contracte pe scadenţa septembrie. La ora 17.15 moneda unică era cotată la 1,30530 USD pentru scadenţa de luna viitoare, în creştere cu 0,87% faţă de închiderea de joi. Pentru septembrie, speculatorii estimau o creştere de 0,78%, la 1,30 USD. Pe pieţele externe, moneda comună europeană şi-a extins aprecierea faţă de cea americană, ca efect al rapoartelor privind economia şi şomajul din SUA.
Derivatele pe aur au ocupat locul trei în topul produselor tranzacţionate joi, cu 210 contracte SIBGOLD iunie şi 50 de contracte SIBGOLD_RON iunie. Pentru ambele produse, uncia avansa consistent, câştigând câte 21,2 respectiv 18,7 dolari. Conform datelor culese la mijlocul şedinţei, cotaţiile se cifrau la 1414 şi 1411,5 USD/uncie. Tot pe segmentul mărfuri s-a tranzacţionat şi derivatul pe preţul petrolului, cotaţia barilului depreciindu-se cu 0,59% la 92,42 USD/baril. Numărul contractelor DEOIL_LSC pe scadenţa iunie era de 165.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.