SIBEX Tipar reluat: apatie în aşteptarea ştirilor din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 septembrie 2013

Penultima şedinţă a săptămânii a preluat tiparul din zilele anterioare ilustrând din plin apatia speculatorilor pe intervalul orar din prima jumătate a programului de tranzacţionare. Până la ora 15.00 numărul contratelor era de numai 140. Doar după deschiderea pieţei din SUA (n.r. - ora României - 16.30), intensitatea a mai crescut, datorită câtorva pachete mai mari pe derivatul Dow Jones. Prin urmare, la ora 16.45, se înregistrau 568 de contracte cu o valoare de aproape 8 milioane lei. "Speculatorii s-au obişnuit cu faptul că, în ultimele zilei, primele ore ale sesiunilor nu le oferă oportunităţi speculative deosebite. De aceea ei preferă să aştepte şi, în măsura în care ştirile din SUA provoacă mişcări ample, revin pe piaţă", explică un broker.

Pe segmentul indici, DEDJIA_RON atrăgea 380 de contracte pe scadenţa septembrie, dintre care 300 realizate imediat după deschiderea NYSE. Preţul estimat era de 15.320 de puncte, în urcare cu 18 puncte. Pe piaţa futures americană nu s-au observat variaţii mari, înaintea publicării raportului săptămânal despre evoluţia şomajului. Acesta a indicat o scădere la cel mai mic nivel din aprilie 2006. Scăderea nu s-a datorat însă îmbunătăţirii pieţei muncii ci a fost un efect al imposibilităţii realizării raportărilor de către agenţii, datorită unor upgrade-uri la sistemul informatic precum şi al sărbătoririi Zilei Muncii de săptămâna trecută. În aceste condiţii, raportul va fi mai degrabă ignorat de investitori.

Pe piaţa valutară activitatea a fost la fel de reţinută, cu plasamente pe cursurile de schimb ale perechilor euro/dolar şi euro/yen. Se înregistrau 65 de contracte pe raportul dintre moneda unică şi cea americană, respectiv 9 contracte pe cel dintre euro şi moneda japoneză, pe scadenţa septembrie. Moneda comună se deprecia atât faţă de dolar cât şi de yen, pierzând 0,21 respectiv 0,74%. Conform datelor de la ora precizată, euro valora 1,32950 USD şi 132,16 yeni.

Pe segmentul mărfurilor se tranzacţiona pe preţul petrolului şi al aurului. Pentru simbolul DEOIL_LSC, octombrie, care urmăreşte evoluţia barilului, numărul contractelor era de 58. Cotaţia "aurului negru" era estimată la 108,18 dolari, în urcare cu 0,45%. Pentru simbolurile SIBGOLD şi SIBGOL_RON scadenţa octombrie, se înregistrau 19 şi 16 contracte. Uncia scădea cu 19,1 şi 26,9 dolari, la 1342,9 şi 1335,4 USD. Şi pe piaţa de la New York aurul s-a depreciat, atingând minimul din ultimele patru săptămâni pe fondul speculaţiilor că FED se va angaja să reducă stimulentele de săptămâna viitoare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb