SIBEX Variaţii mici şi interes redus la debutul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 februarie 2013

La debutul săptămânii, speculatorii de pe piaţa Sibex au avut din nou parte de fluctuaţii mixte. După aproape şapte ore de la deschidere, preţurile se diferenţiau în funcţie de simbol şi scadenţă. Interesul speculativ era unul redus, în condiţiile în care variaţiile din prima parte a zilei nu s-au dovedit suficient de atractive pentru jucători. La ora 16.15 se observau 248 de contracte iar valoarea tranzacţiilor era de aproape 3 milioane lei. Una din cauzele scăderii de lichiditate a fost şi lipsa reperelor de peste ocean unde, "în perioada 15-19 Februarie 2013, pieţele NYSE, Nasdaq si CME funcţionează după un program special, datorită sărbătorii de «Presidents Day»" (ziua preşedinţilor), după cum se arată într-un comunicat de pe site-ul Sibex. Aceasta este o sărbătoare care are loc în cea de a treia zi de luni a lunii februarie. Prin urmare, piaţa spot americană a fost închisă luni iar la Sibex tranzacţiile futures pe indicele Dow Jones Industrial Average s-au oprit la ora 18.30 - ora Româ­niei, în vreme ce tranzacţiile pe activele Gold si Oil la ora 20.15. "În condiţiile în care activul suport al unui contract futures este suspendat de la tranzacţionare pe piaţa de origine, Market Makerul nu e obligat să introducă ordine de cumpărare şi vânzare pe acel contract iar faptul că unele dintre cele mai lichide produse de pe piaţa sibiană au fost în această situaţie, luni, reprezintă o explicaţie a volumului redus", a declarat un broker.

La ora 16.15 DEDJIA_RON martie era totuşi cel mai tranzacţiona produs, dar cu numai 171 de contracte. Cotaţia sa scădea cu un singur punct, la un nivel de 13.945 puncte. Pe parcursul zilei, preţul futures al indicelui a testat atât scăderile cât şi creşterile, dar pe un culoar îngust de 19 puncte.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 16 pe scadenţa martie. Conform datelor de la ora 16.15, moneda unică staţiona la 1,3366 USD, după ce anterior înregistrase fluctuaţii mici în ambele sensuri.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se observau 25 de contracte SIBGOLD şi 13 contracte SIBGOLD_RON, pe scadenţa februarie. Preţul unciei creştea cu câte 4,9 şi 7,6 dolari, cotaţiile celor două simboluri valorând 1613,7 respectiv 1611,6 USD/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb